papoea
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2020 door Nienke Alblas

Halve eeuw na moord op evangelisten verwelkomt afgelegen stam 2500 Bijbels

Een afgelegen stam in Papoea nam recent 2.500 Bijbels in ontvangst. De Bijbels werden door Mission Aviation Fellowship (MAF) geschonken en feestelijk ontvangen door de inheemse bevolking. Dit is heel anders dan de manier waarop de twee evangelisten die 55 jaar geleden dezelfde Yali stam probeerden te bereiken met het Evangelie. Zij werden vermoord.

Linda Ringenberg vloog mee met één van de vliegtuigen die Bijbels bracht naar de Yali stam. "Toen we vroegen of ze een Bijbel konden openen voor een foto openden zij meteen psalm 119 vers 105: 'Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.' Nu wacht de kerk in Yali niet meer op een oorlog, maar op meer Bijbels in hun eigen taal. Gods grenzeloze liefde werkt door een moord, vliegtuigongeluk, trouwe evangelisten en Bijbelvertalers heen. Deze mensen lopen niet langer over een donker pad. Hun pad is verlicht door het Woord van God", aldus Ringenberg.

Twee medewerkers van de MAF werden in 1965 onaangenaam verrast toen ze zochten naar een plaats om vliegtuigen te landen. De evangelisten werden gezien door krijgers van de Yali stam en stierven door schotwonden van ongeveer 200 pijlen. In die tijd stond de Yali stam bekend als een gewelddadige en kannibalistische stam.

Drie maanden na het verdwijnen van de evangelisten ging de familie Newman op zoek naar de vermiste mannen. Bij een vliegtuigongeluk kwam iedereen van de familie om het leven, behalve de jongste zoon, Paul Newman. Hij ontsnapte aan het brandende vliegtuig en vond onderdak bij een man van de Yali stam, die het niet eens was met de eerdere moord op de evangelisten. Toen andere stamleden hoorden dat Paul de vliegtuigcrash had overleefd, zagen ze dit als een teken. Vijf jaar later waren 35 stamleden gedoopt en ontstond er een kerk.

Vandaag de dag, 55 jaar later, vliegt MAF in Papua naar nog 160 andere afgelegen locaties in het land met acht verschillende vliegtuigen. Ze steunen lokale economieën en verspreiden Bijbels. 

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen