Ferd Grapperhaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2020 door Redactie

Grapperhaus vrijdag met kerken in gesprek over omstreden kerkbesluit

Minister Ferd Grapperhaus spreekt vrijdag weer met religieuze koepelorganisaties over de impact van het coronavirus op hun geloofsgemeenschappen. Hij wil samen kijken wat voor perspectief er kan worden geboden, maar benadrukt dat de komende weken "strakke en stevige maatregelen" nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt het ANP.

Afgelopen maandag sprak Grapperhaus met religieuze organisaties af om voorlopig maximaal dertig mensen per dienst toe te laten. Aanleiding was de mediarel rondom kerkdiensten van de hersteld hervormde kerk in Staphorst. Ondanks een uitgebreid coronaprotocol was de hersteld hervormde kerk in Staphorst zondag het gesprek van de dag. De kerkelijke gemeente liet 600 kerkgangers, verspreid over drie gebouwen, toe. Ondanks een uitgebreide gezondheidscheck, andere voorzorgsmaatregelen en voldoende ruimte om afstand te houden - de kerk telt 2300 zitplaatsen - zou de kerk volgens critici onverantwoord bezig zijn door relatief veel gelovigen toe te laten.

Dinsdag klonk vanuit de Tweede Kamer veel kritiek uit christelijke hoek. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zei dat het "toch geen behoorlijk bestuur is", om "zo driest, zo overhaast" deze beslissing te nemen. Ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers wil dat de minister kijkt of er lokaal maatwerk mogelijk is, maar daar wil Grapperhaus niet op vooruit lopen. 

Lees ook:


Corona
- Bisschop De Korte leert van coronacrisis: “We zijn met de neus op de feiten gedrukt”
- HHK adviseert maximaal 30 kerkgangers tijdens eredienst
- Andries Knevel: "Meer dan dertig kerkgangers is nu niet verantwoord"
- Vrouw raakt geloof kwijt vanwege bijeenkomsten corona-overtreder Seun Feucht
- Kerken bedenken pubersmoesjes om kerk te zijn in coronatijd
Meer over Corona »

Reacties

Goed dat er vrijdag een overleg plaatsvindt met Grapperhaus, en hopelijk zal hij maatwerk (willen) toepassen, namelijk dat het toegestane aantal bezoekers afhankelijk is van aan het aantal zitplaatsen in een kerk. Dat zou toch veel redelijker zijn dat de ‘botte’ 30 waardoor de minister zich ongeloofwaardig maakt.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen