Sandra Mirza rolschaatsen Beiroet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 oktober 2020 door Nienke Alblas

Sandra zet zich in voor dakloze gezinnen in Beiroet: "Zonder hoop, verandert er niets"

Het vaderland van Sandra Mirza ligt al twee maanden overhoop. Na de explosie in Beiroet zijn veel Libanese gezinnen dakloos geworden. Sandra probeert zoveel mogelijk geld op te halen voor gezinnen die dakloos zijn geworden. Hiervoor rolschaatst zij zoveel mogelijk kilometers tot 1 december. Mensen kunnen haar per kilometer of een willekeurig bedrag sponsoren. "Ik doe dit vanuit het geloof. Als ik niets doe met de woorden 'heb je naaste lief', wat betekent het dan eigenlijk?", vertelt Sandra tegenover CIP.nl.

Een grote klap
Sandra groeide tot haar 9e op in Beiroet. "Nederland is echt mijn tweede thuis. We zijn zo gezegend met alles wat we hier hebben. Ik voel me zeker nog verbonden met Libanon. Toen de explosie in Beiroet plaatsvond, voelde ik me erg machteloos. Het was echt de druppel bovenop de politieke situatie, demonstraties en de uitbraak van het coronavirus. Van mens tot mens wil ik iets betekenen voor gezinnen in Beiroet."

"Mijn zus en mijn broer wonen nog in Beiroet. Zij wonen gelukkig net buiten de zone van de explosie. Ze hebben geen materiële schade, maar de stad en het land is niet meer wat het was. Daarnaast zijn veel herinneringen weggevaagd. Normaal ging ik als ik in Beiroet was naar veel verschillende plekken in de stad. Op veel van die plekken heb ik een hoop mooie herinneringen. Het voelt nu alsof deze herinneringen zijn weggevaagd."

"Het voelt nu alsof veel herinneringen zijn weggevaagd."

Een nieuw thuis voor dakloze gezinnen
"Het omzien naar onze naaste is iets wat we als christenen breed horen te dragen. Libanon heeft onze hulp hard nodig." Sandra zit op Roller Derby en besloot als tegenprestatie voor het sponsorgeld zoveel mogelijk kilometers met rolschaatsen af te leggen. "Elk vrije moment probeer ik weer een paar kilometers te maken. Dit valt niet mee. Ik heb in één dag 47 kilometer gerolschaatst, waardoor ik nu op 120 kilometer zit. Het weer zit nu helaas niet mee. Toch probeer ik zoveel mogelijk kilometers te maken."

Via een vriend in Beiroet, steunt Sandra, met het tot nu toe opgehaalde bedrag, minstens vijf gezinnen. Met het geld dat ze ophaalt worden gezinnen voorzien van onderdak en voedsel voor een heel jaar. "Er is een gezin met een moeder, vader en drie kinderen. Hun hele huis was verwoest en zij kwamen op straat te staan. Via Instagram kwam die vriend van mij met hen in contact. Hij ging naar de mensen toe om te kijken of het verhaal klopte. Nu zoekt hij naar een plek waar het gezin kan wonen. Voor een jaar lang wordt de huur van de familie betaald. Zo kan het gezin het leven weer op orde krijgen."

"Zonder hoop kunnen we moeilijker leven. Dan zijn situaties meer uitzichtloos."

"Ik heb absoluut hoop", getuigt de rolschaatster. "Zonder hoop kunnen we moeilijker leven. Dan zijn situaties meer uitzichtloos. Als er geen hoop is, onderneemt niemand actie en verandert er niets. Elk gezin dat ik kan helpen aan een veilig onderkomen, is er één. Zo kunnen we een groot verschil maken voor ouders en kinderen in Beiroet die niets meer hebben." Met haar actie wil Mirza hoop sturen naar de verwoestte stad in het Midden-Oosten.

Geloof in Beiroet
"Vanuit mijn geloof wil ik dit doen. We hebben de opdracht om onze naaste lief te hebben. Ik probeer altijd vanuit liefde te handelen. We leven in een wereld waar altijd iets (ergs) aan de hand is. Ik geloof dat we een verschil kunnen maken door uit liefde in actie te komen. God heeft mij lief en ik vertrouw op Hem. De liefde die ik ontvang wil ik omzetten in daden. Hij heeft ook mijn naasten lief en wij kunnen die liefde in praktijk brengen. Als ik niets doe met de woorden 'heb je naaste lief', wat betekent het dan eigenlijk?"

"Ik geloof dat we een verschil kunnen maken door uit liefde in actie te komen."

"Mijn gebed voor Beiroet voor de komende tijd is dat er rust en vrede zal zijn. Ik vraag God om hongerigen en dorstigen te helpen, te beschermen en dat Hij zich over hen ontfermt."

"Ik hoop dat mensen aan Beiroet blijven denken. Het is al bijna twee maanden geleden dat de ramp gebeurt is, maar de schade is er nog steeds. Mensen vergeten heel snel wat er is gebeurd, omdat ze er zelf niet mee te maken hebben. Ook omdat het niet meer onder de aandacht wordt gebracht in het nieuws. Het probleem is nog steeds aanwezig en er is dus nog steeds hulp nodig. Ik hoop dat mensen Beiroet, de gebeurtenis en de situatie niet vergeten. Het land is kwetsbaar. Ik hoop dat mensen voor het land zullen bidden. Ook met gebed kunnen we veel bereiken."

Klik hier om dakloze gezinnen in Beiroet te steunen!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events