Zackaria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: MercyShips

Zackaria kan spelen zonder blauwe plekken

‘Kunnen de witte vlekjes in mijn ogen nu weggehaald worden?’ Zackaria kijkt zoekend omhoog, in de richting waarvan hij denkt dat daar zijn moeder staat. In zijn hand houdt hij een kaartje van Mercy Ships vast waar een datum opstaat. ‘Ja,’ zegt moeder Binta opgelucht. ‘Ja Zackaria, dat kan straks.’ Terwijl ze Zackaria’s hand beetpakt om hem te begeleiden, denkt Binta terug aan de zorgen die ze heeft gehad de afgelopen jaren.

Zackaria is zeven jaar oud, en de een na jongste van vijf kinderen. Hij heeft drie zussen en een oudere broer: Elimane. Al snel na Zackaria’s geboorte ontdekt Binta dat Zackaria dezelfde aandoening heeft als Elimane. Beide jongens hebben staar: hun ogen bewegen alle kanten op zonder iets te zien en in het midden van de pupil is een witte vlek zichtbaar. ‘De tranen stroomden over mijn wangen toen ik ontdekte dat Zackaria hetzelfde had als Elimane,’ zegt Binta. ‘Elimane heeft een operatie gehad voor zijn ogen, maar dit heeft niets geholpen. Zou Zackaria ook voor altijd blind zijn?’

Niet zoals andere kinderen
Bij het ouder worden groeit bij Zackaria het bewustzijn dat hij niet is zoals andere kinderen. Hij kan niets zien van de wereld om hem heen, dus spelen met andere kinderen is erg lastig. Toch laat hij zich hier niet door weerhouden. Hij probeert mee te doen met voetbal, en komt soms met blauwe plekken thuis. Avontuurlijk als hij is doet hij gewoon met alles mee, ook al botst hij vaak tegen dingen op en heeft hij soms overal pijnlijke plekken.

Hoop op genezing
Op een dag hoort Binta via een lokale televisiezender van de komst van de Africa Mercy. Ze veert op: zou dit nieuwe kansen bieden voor haar jongens? Een klein beetje hoop komt op in haar hart. Binta neemt haar jongens mee naar de patiëntenselectie. Daar hoort ze tot haar verdriet dat Elimane niet meer geopereerd kan worden. Hij is al te lang blind geweest, een tweede operatie zou niet helpen.

Aftellen
Maar voor Zackaria is er wel hoop op genezing! Hij ontvangt bij de selectie meteen een kaartje met de datum waarop hij geopereerd zal worden op de Africa Mercy. Binta is opgetogen en dankbaar voor deze uitkomst. Zackaria is ongelooflijk enthousiast en blij over het nieuws dat ‘de witte vlekjes in zijn ogen’, zoals hij het altijd noemt, verwijderd kunnen worden. Hij kan bijna niet wachten om straks weer te kunnen zien en vraagt elke dag aan zijn moeder hoeveel dagen het nog is tot de operatie.

‘Leren’ kijken
Als Binta en Zackaria de eerste stap aan boord van de Africa Mercy zetten, weet Binta: nu zal Zackaria zijn operatie krijgen. ‘Ik ben wel bang,’ zegt ze, ‘maar ik leg alles in Gods handen.’ De operatie van Zackaria is zo voorbij, een dag na de behandeling mag hij alweer naar huis. Hij moet wel een week later terugkomen voor controle en verschillende oogtesten. Bij jonge kinderen, die van jongs af aan blind zijn, moeten de hersenen leren hoe ze de nieuwe elektrische signalen die vanuit de ogen binnenkomen moeten interpreteren. Een bril helpt hem om te focussen met zijn ogen. 

‘Nu Zackaria beter kan zien, staat hij nauwelijks meer stil,’ zegt Binta. ‘Ik ben zo blij. Ik had nooit gedacht dat Zackaria deze operatie zou kunnen krijgen. Als ik mocht bedenken wat Zackaria later voor beroep kiest, dan zou ik willen dat hij chirurg wordt. Dan kan hij mensen gaan helpen – zoals hij zelf ook geholpen is.’