Rikko Voorberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Rikko Voorberg gearriveerd op Lesbos om vluchtelingen op te halen

"Aankomst op Lesbos in de ochtendzon. Wat houdt deze dag voor ons in petto", vraagt de christelijke activist Rikko Voorberg zich vandaag af. Met een leeg vliegtuig vertrok hij gisteren naar het Griekse eiland met als doel om 193 vluchtelingen op te halen. Met zijn actiegroep 'We Gaan Ze Halen' probeert hij de Nederlandse regering te overtuigen om vluchtelingen op te nemen.

De actie wordt mogelijk gemaakt door 'We Gaan Ze Halen'. Gisteren landden de Nederlandse vrijwilligers noodgedwongen in Athene in plaats van Lesbos. De piloot van het toestel zou een half uur voor de landing strikte orders hebben gekregen van de verkeerstoren om te landen op het vliegveld van de Griekse hoofdstad. De bedoeling was dat de Boeing 737 twee dagen op het vliegveld van Lesbos zou staan, op een steenworp afstand van het grootste vluchtelingenkamp van Europa, in Moria. 

'Tot onze grote frustratie werd het vliegtuig ons afgenomen', laat 'We Gaan Ze Halen' weten via Facebook. 'Zonder enige vorm van overleg en op basis van gebrekkige informatie heeft de Griekse overheid ons tot stoppen gedwongen. Zij menen dat de Nederlandse overheid de aanvraag tot relocatie moet doen, maar dat is precies waarom al die mensen het We Gaan Ze Halen vliegtuig op pad stuurden: de deal van 100 tegen 100 moet van tafel en Nederland moet een fatsoenlijk deel van de mensen uit het voormalige kamp Moria reloceren en hen een procedure bieden in humane omstandigheden.'

'We Gaan Ze Halen' stuurde in 2018 bussen naar Athene met hetzelfde doel. Deze kwamen toen leeg terug. Volgens de organisatie is er genoeg maatschappelijk draagvlak. Na de brand in kamp Moria beloofde het kabinet honderd vluchtelingen op te vangen. Die belofte viel bij oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties niet in goede aarde. Dit aantal wordt namelijk afgetrokken van de vluchtelingen die Nederland in 2021 opneemt.

Uiteindelijk zijn de vrijwilligers op eigen initiatief naar Lesbos gegaan, zonder vliegtuig. "Bizar om zonder vliegtuig voet aan land te zetten. De pijnpunten waar we op drukken doen het en der te zeer bij verantwoordelijken. Maar er is maar één ding dat ons staat te doen: naast hen staan die terecht roepen om evacuatie en relocatie", aldus Rikko Voorberg.

Afbeelding: Ruth van der Kolk/Twitter

Reacties

A
Beschamend deze rebellie van zich christen noemde persoon.
Valt onder de categorie, bevlogen christelijk burgerlijke ongehoorzaamheid.
t
Het initiatief en motief is zonde meer heel goed maar een vliegtuig erheen sturen, en zie wat er nu gebeurt maar ook met de bussen is weggegooid geld en dat vind ik erg..
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen