Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie niet blij met kerkbesluit Grapperhaus en wil vervolgoverleg

"Waar lokaal maatwerk mogelijk is voor theaters en andere culturele instellingen, moet er ook voor kerken ruimte blijven om maatwerk te leveren. Het zou daarom goed zijn als minister Grapperhaus nog deze week in vervolgoverleg met de kerken ruimte zoekt voor maatwerk", aldus ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Eerder vandaag kondigde minister Grapperhaus na over met Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) aan dat er vanaf deze week maximaal dertig mensen bij kerkdiensten welkom zijn.

Grapperhaus ging in overleg met het CIO nadat er zondag in het hele land ophef ontstond over kerkdiensten van de hersteld hervormde gemeente in Staphorst. Hoewel bijeenkomsten met meer dan dertig mensen volgens de aangescherpte richtlijnen niet mogen, gold tot vandaag een uitzondering voor religieuze bijeenkomsten. Om die reden kwamen er in Staphorst 600 kerkgangers bijeen. Ze kwamen in drie afgescheiden ruimtes bij elkaar in een groot kerkgebouw met 2300 zitplaatsen. Maar ondanks een uitgebreid coronaprotocol ligt de kerk onder vuur.

Ondanks zijn recente pleidooi voor maatwerk stelde Gert-Jan Segers zich zondag via Twitter kritisch op richting de kerk in Staphorst. “Kerken hebben in ons land een vrijheid waar ze in deze crisis heel verantwoordelijk mee om gaan. Ze zijn ook geen haarden van besmetting, gelukkig. Maar als je een kerkdienst met 600 mensen houdt, geef je wat mij betreft niet het goede voorbeeld, zoals andere kerken dat wel doen”, aldus de fractievoorzitter van de christelijke regeringspartij.

Segers spreekt maandagmiddag van "een forse en pijnlijke ingreep in de vrijheden die kerken tot nu toe hebben gehad". "Wij begrijpen natuurlijk dat het oplaaien van het coronavirus opnieuw van ons vraagt om verantwoordelijkheid te tonen. Maar wat mij betreft doen de afspraken geen recht aan de manier waarop het overgrote deel van de kerken zich verantwoordelijk hebben getoond in de coronacrisis en veiligheidsmaatregelen in acht hebben genomen. Het kerkelijk leven valt of staat met de persoonlijke ontmoeting."

Eerder vandaag keurde Kees van der Staaij van de SGP het 'kerkbesluit' van Grapperhaus in sterkere bewoordingen af. "Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Ik heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad."

Lees ook: Nieuwe afspraken met kerken: Maximaal 30 personen aanwezig tijdens eredienst.

Beeld: Kjell Schipper

Reacties

c
600 mensen verspreiden over 3 ruimtes om zo aan richtlijnen te houden. Daar kan je broeders in geloof toch niet op afvallen in de media.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen