carla
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 oktober 2020 door Redactie

Kamerlid ChristenUnie gaat niet verder na verkiezingen: "Ik wil mijn leven terug"

Carla Dik-Faber zal na de verkiezingen in maart 2020 niet meer terugkeren in de Tweede Kamer. Het Kamerlid van de ChristenUnie heeft besloten om te stoppen. Dat maakte ze zelf bekend in een interview met de NRC en op de website van haar partij. 

“Het was geen gemakkelijke beslissing”, schijft Dik-Faber op de website van haar partij. “Eerlijk gezegd moet ik nog wennen aan het idee. Ik doe dit werk met hart en ziel en het is moeilijk om dat los te laten.” Ze was in eerste instantie dan ook van plan om zich opnieuw kandidaat te stellen, maar kwam hiervan terug. Ze schrijft dat er in het politieke en maatschappelijke debat veel is veranderd: “Meer op de persoon, minder op de inhoud. Polariserend in plaats van verbindend.”

Ook zijn er dingen in haar persoonlijke leven veranderd. “Mijn vader heeft intensieve zorg nodig en ik wil meer tijd met m’n ouders doorbrengen. En met ons gezin. Maar dat lukt steeds minder. Ik heb gemerkt dat je jezelf kunt verliezen in de politiek en voor je het weet zien ook andere mensen mij vooral als politicus.”

Over dat laatste spreekt Dik-Faber ook in gesprek met de NRC. Als haar gevraagd wordt waarom ze stopt, vertelt Dik-Faber dat ze recent in haar omgeving iemand hoorde zeggen: ‘Daar moeten ze in Den Haag eens wat aan doen.’ “En ze bedoelen dan mij. Dat wil ik niet meer. Ik wil weer gewoon iemand zijn van de familie, en in de kerk een zuster in het geloof. Ik wil mijn leven terug.”

Ze is van plan zich meer bezig te gaan houden met GroenGelovig, een project waar ze vanaf het begin bij betrokken is geweest. “GroenGelovig is uitgegroeid tot een jaarlijks event dat steeds meer christenen in beweging brengt voor Gods schepping. We maken plannen voor een volgend event in 2021, dus stay tuned! Ik hoop dat ik vanaf volgend jaar deel kan blijven uitmaken van die beweging. Niet meer als beleidsmaker, maar middenin de samenleving!”

"Ik ben benieuwd wat God voor mijn in petto heeft", schrijft ze zelf op de website van haar partij. "Welke plannen Hij heeft met mijn leven. Bij de fractiedagen zongen we (buiten en op gepaste afstand;)) "God is altijd om ons heen. Laat maar komen wat hierna komt, want Hij laat ons nooit alleen."

Dik-Faber zit sinds 2012 in de Kamer. Ze was één van de indieners van de Klimaatwet en dankzij haar inzet komt er statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Jarenlang beijverde ze zich voor het omlaag brengen van de gaswinning in Groningen. Daarnaast staat ze bekend om haar inzet voor een inclusieve samenleving. Recent stemde de Tweede Kamer nog voor de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als officiële landstaal. Ze was één van de initiatiefnemers van dit wetsvoorstel.

In 2018 werd Dik-Faber uitgeroepen tot Groenste Politicus van het jaar. Ook was ze steevast te vinden in lijstjes van meest effectieve Kamerleden, dankzij het vele aantal voorstellen van haar hand die werden aangenomen. Verder haalde ze afgelopen jaren geregeld het nieuws met haar originele, duurzame outfits op Prinsjesdag.

 

Lees het hele interview in de NRC.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Respect voor deze vrouw die menselijke relaties stelt boven politieke carrière!
Dank voor je inzet en de bijdragen om de wereld een stukje beter te maken.

Ron Booij.
Dankjewel voor je inzet voor CU en het plaatsnemen in de tweede kamer. Weet niet of de klimaatwet met de green deal van onze grote 'vriend' Timmermans (in Brussel) te maken heeft. Wat dat betreft zullen de meningen daarover verdeeld zijn. Hoop voor je dat je je leven weer terugkrijgt (wat daar ook mee bedoeld wordt). De wereld ziet er nu heel anders uit dan toen de tweede kamer in zicht kwam.
Toon meer reacties (2)