kerk corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Hebben kerken ten onrechte een voorrangspositie in coronatijd? - CIP Podcast

In tegenstelling tot restaurants hebben kerken niet te maken met een maximumaantal bezoekers. Niet iedereen snapt die uitzonderingspositie. Er wordt openlijk geklaagd over deze voorrangspositie. Sommige kerken laten uit eigen beweging tot slechts dertig mensen toe om op die manier solidair te zijn met andere getroffen instellingen. In de CIP Podcast vertelt Andries Knevel of hij de kritiek terecht vindt.

“Ik vind dit een lastige”, maakt de EO-presentator duidelijk. “In de kerken waar ik kom merk ik dat het buitengewoon goed geregeld is met looproutes en zitplaatsen die ver uit elkaar staan. In Crossroads Amsterdam zijn bezoekers zelfs verplicht om een mondkapje op te zetten. Mijn beeld is dat de kerken het over het algemeen goed geregeld hebben en zich ook in de begintijd van de crisis goed aan de regels hielden.”

Knevel merkt op dat desondanks beeldvorming een grote rol speelt. Hij verwijst naar een tweet van journalist Charles Groenhuijsen: ‘Ben ik de enige die vindt dat kerkleiders en christelijke politici hierover moeten zeggen: dit is krankzinnig dit moeten we - vanwege gevaar voor besmetting - helemaal niet willen? Wat voor lobby zit hierachter? Werkt goddelijke genade als miraculeus vaccin?’

Volgende week preekt Knevel in een kerk waar de kerkenraad ervoor heeft gekozen om met niet meer dan dertig mensen samen te komen uit solidariteit met andere instellingen. “Ik ben benieuwd hoe het is om te preken in een kerk waar eigenlijk meer mensen mogen zitten dan de kerkleiding toestaat. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden.”

Beluister het fragment over kerk-zijn in coronatijd vanaf minuut 10.


CIP Podcast
- PKN-dominees schrijven protestbrief om dr. Klaassen te steunen: terecht? Ds. Messemaker antwoordt
- Abortusbesluit VS: worden rechten van vrouwen ingeperkt? Ds. Messemaker antwoordt
- Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?
- Ergernis van de week: Vermijdt Open Doors 'islam' en 'moslim'? - CIP Podcast
- Mozaiek verwelkomt vrouw van kleur als voorganger: goed nieuws? Andries Knevel antwoordt
Meer over CIP Podcast »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?