PKN Loppersum
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

PKN raadt zingen in de kerk af na aangescherpte coronaregels

Een paar maanden geleden gaf de Protestantse Kerk in Nederland groen licht om in de kerk te zingen. De kerk komt hierop terug en raadt naar aanleiding van de deze week aangescherpte coronamaatregelen gemeentezang af.

'Vanwege de grote toename van het aantal besmettingen roepen wij u dringend op om van de gemeentezang af te zien', laat de PKN weten. 'Het advies van de werkgroep ‘Zingen in de kerk’ is leidend voor deze oproep. De inzet van maximaal 5 voorzangers met een minimale afstand van 5 meter ten opzichte van de overige kerkgangers blijft een alternatief. Met de gemeente zacht zingen raden wij af.'

'Als kerkenraad kunt u zonodig opnieuw afwegen of zingen in uw kerkgebouw verantwoord is of niet. Wanneer er toch gemeentezang zal plaatsvinden, is ons advies dit - met strikte inachtneming van de richtlijnen - alleen te doen in de regio’s waar sprake is van risiconiveau 1 'waakzaam'. In de regio’s waar sprake is van risiconiveau 2 ‘zorgelijk’ en risiconiveau 3 ‘ernstig’ is het advies van de werkgroep ‘Zingen in de kerk’ om geen gemeentezang te laten plaatsvinden. Voor verdere adviezen en de risicotaxatie verwijzen wij u naar de website van eerste hulp bij ventilatie. Kijk voor de indeling op risiconiveaus per regio op het coronadashboard van de overheid.'

De komende drie weken zijn alle bijeenkomsten binnen met meer dan dertig personen verboden. Daarbij gelden echter meerdere uitzonderingen. Premier Mark Rutte noemde maandag tijdens zijn persconferentie bij het aankondigen van de maatregelen kerken als voorbeeld van een uitzondering. Dat betekent dat kerkdiensten voorlopig nog steeds honderd mensen mogen ontvangen tijdens een dienst.

De PKN zegt hierover: 'Wanneer een bijeenkomst anders dan een kerkdienst alleen in fysieke vorm gehouden kan worden, roepen we gemeenten dringend op zich te conformeren aan de maatregelen van de landelijke overheid; maximaal 30 personen binnen, maximaal 40 personen buiten en maximaal 3 gasten ontvangen in de thuissituatie. Ook voor deze bijeenkomsten gelden de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Protestantse Kerk.'

Lees hier meer op de website van de PKN.

Foto: PKN Loppersum/YouTube


Corona
- Kerk in Sliedrecht luistert naar dringend verzoek Rutte en schrapt avonddiensten
- Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid"
- Goed idee om ongevaccineerden buiten te sluiten met 2G-beleid? Stefan Paas antwoordt
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ik zou zeggen; zing naar hartelust, maar buiten de groep. En als we het over aanbidding hebben; ik hoor haast nooit iemand zingen buiten de kerk.
A
Zingen is proclameren van God's Woord en God zoekt Aanbidders in waarheid en Geest.(Joh. 4)

Aanbidden is authoriteit in de hemelse gewesten, verjaagt demonen.

Aanbidden is licht en zout in deze angstige wereld. Rom. 10 is ook duidelijk over het getuigen van Jezus tot redding van je ziel.

Shalom, en open je mond in wijsheid.

J
Helemaal mee eens Abe, zingen uit volle borst , niet 3 coupletjes maar minimaal 10, heerlijk , op een Heilige plaats die Gods Huis genoemd wordt , loof en prijs Zijn Heerlijke Naam , vraag in Jezus Naam om bescherming tegen het virus en geloof dat je de bescherming al ontvangen hebt ! Marcus en Jacobus ! Angst voor mensen is een valstrik, wie op God vertrouwd heeft NIETS te vrezen - Spreuken 29 vers 25 !

Jezus zei, zal Ik nog geloof vinden als Ik terugkom .....