CHE
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 oktober 2020 door Christelijke Hogeschool Ede

Webinar CHE over de kracht van relaties over de grenzen van religie

Hoe kun je toegewijd gelovige zijn, overtuigd van de waarheid en oprechtheid van je eigen geloofsovertuiging, en tegelijk zoeken naar verbinding met mensen die jouw overtuiging afwijzen of zelfs bestrijden? Kan dat überhaupt wel? Tijdens het webinar van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) op woensdag 7 oktober 2020 gaan Bernard Reitsma en Hendrie van Maanen in op de kracht van relaties over de grenzen van religie heen en wat dit betekent voor professionals.

Verantwoordelijkheid
Bernard Reitsma, lector Diversiteit en professionaliteit aan de CHE: “Professionals hebben de verantwoordelijkheid of roeping om zich in te zetten voor een samenleving waar ruimte is voor iedereen, ongeacht iemands identiteit en geloof. Christelijke professionals zouden voorop moeten lopen in een seculiere wereld, omdat zij begrijpen hoe geloof werkt, wat geloof inhoudt en waarom het belangrijk is dat mensen hun geloof in de praktijk vorm kunnen geven, ook moslims. Daar is nog een hele slag te maken. Het roept ook tal van vragen op.”

In het webinar gaan Reitsma en Van Maanen in op het belang van relaties aangaan over de grenzen van religie heen. Waarom is dat nodig en wat heeft dat met de essentie van het christelijk geloof te maken. Wat draagt dat in de praktijk van je professionele handelen nu bij aan het goede in de samenleving? Juist ook in coronatijd.

Schurende kant van relaties
Hoe belangrijk verbinding met anderen ook is, het roept ook de vraag op naar de grenzen van die verbinding. Reitsma: “Relaties zijn nodig om iets van onze samenleving te maken, om op een goede en verrijkende manier samen te leven met mensen van verschillende achtergronden. Dat schuurt ook nog wel eens. Ondanks veel overeenkomsten verschillen moslims en christenen ook nadrukkelijk in wat zij geloven. En veel moslims zijn in Nederland bicultureel. Relaties staan ook vaak onder spanning en één van die spanningen ligt op het vlak van religie. Dus wil je de kracht van relaties goed benutten, dan moet je dat ook over de grenzen van religies kunnen. Hoe ga je met elkaar om als het schuurt of botst? Waar liggen de grenzen van inclusiviteit?”

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) geeft dit jaar extra aandacht aan de verbinding met studenten en relaties in de online en offline ontmoetingen. Daarnaast biedt de CHE een serie gratis webinars rond het jaarthema De kracht van relaties om elkaar te inspireren. De CHE nodigt iedereen die geïnteresseerd is in dit thema uit voor dit webinar. Aanmelden kan kosteloos via www.che.nl/krachtvanrelaties

In gesprek met studenten
Van Maanen, opleidingsdocent Journalistiek en Communicatie en coördinator Internationalisering: “Naast dit webinar verzorgen we in het najaar op de CHE ook de minor Omgaan met religieuze diversiteit. Deze minor die door hbo-studenten wordt gevolgd, focust op het christendom en de islam. Centraal staan thema’s als persoonlijk inclusief denken, religieuze diversiteit in organisaties en religieus extremisme bij gemeenschappen. Onder andere terrorisme-expert Beatrice de Graaf en een imam verzorgen gastcolleges voor de studenten.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen