CGK synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 september 2020 door Jeffrey Schipper

CGK-synode: Toch geen uitstel over wel of geen vrouw in ambt

Wachten tot 2023 met duidelijkheid over wel of geen vrouwelijke ambtsdragers. Dit voorstel lag op tafel bij de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Het synodebestuur heeft het voorstel ingetrokken, melden verschillende media.

Afgelopen dinsdag kwam de generale synode in Nunspeet bijeen om het voorstel van het bestuur te bespreken. Al snel werd duidelijk dat het voorstel om tot 2023 te wachten niet bij iedereen in goede aarde viel. Er werd gesproken over het "doorschuiven van de hete aardappel" en hardop werd vrees voor kerkelijke scheuren uitgesproken. Er zou binnen de CGK grote behoefte zijn aan duidelijkheid en een definitief besluit drie jaar uitstellen helpt in dat geval niet. Zowel voor- als tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers pleiten voor duidelijkheid.

Error: could not load events

Uiteindelijk sprak ds. S. P. Roosendaal namens het synodebestuur uit dat de vele kritische reacties aantoonden dat er te weinig draagvlak voor uitstel is. Binnenkort laat het synodebestuur weten op welke wijze het gesprek over dit hete hangijzer wordt vervolgd. Volgende maand (24 – 27 november) staat de laatste vergaderweek op het programma. Mogelijk wordt er dan meer duidelijk. Ondanks de verscherpte coronamaatregelen zal het overleg hierover in ieder geval niet digitaal plaatsvinden. Het bestuur vindt het belangrijk om elkaar bij deze kwestie in de ogen te kunnen kijken.

Dit en vorig jaar werden er vrouwelijke ambtdragers benoemd in christelijke gereformeerde gemeenten die een samenwerkingsgemeente vormen met kerken waar vrouwelijke ambtsdragers wél zijn toegestaan: de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) en Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Dit leidt tot verwarring omdat de CGK in 1998 afspraken dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.” Van de samenwerkingsgemeenten wordt verwacht dat zij zich houden aan de minst vérgaande kerkorde. Dat is in deze kwestie die van de CGK.

Bekijk het ochtendgedeelte van de synodevergadering terug:

Bekijk het middaggedeelte van de synodevergadering terug:

Lees ook het CIP-interview met synodevoorzitter ds. J. G. Schenau: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen".


CGK-crisis vrouw in het ambt
- Koningskerk Deventer wacht niet op CGK-synode en stelt ambten voor vrouwen open
- Andries Knevel: "Voor het eerst weet de CGK het niet meer" - CIP Podcast
- Vrouw in ambt: Prof. dr. Selderhuis wil gesprek over bestaansrecht CGK
- Wel of geen vrouw in ambt? Synodebestuur CGK pleit voor uitstel
- Kerk in Hilversum benoemt vrouwelijke ouderling ondanks advies CGK-synode
Meer over CGK-crisis vrouw in het ambt »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen