lauwwarme christen bijbel thee
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 oktober 2020 door Relevant

Wat het eigenlijk betekent als je een 'lauwe christen' bent?

Er zijn verschillende termen die christenen gebruiken, waar we onze vraagtekens bij kunnen zetten. Denk aan kerkjargon zoals 'het lichaam van christus' of 'vurig voor God'. Ondanks het vele gebruik, blijven die woorden vaak vaag en volgens Relevant columnist Aaron Cline Hanbury. Hij zet uiteen wat de term 'lauwe christen' eigenlijk betekent.

Aan het begin van het Bijbelboek Openbaringen staan zeven brieven. Deze brieven zijn aan verschillende kerken. Een van de brieven is gericht aan de kerk van Laodicea, de kerk met de 'lauwe christenen'. Het is shockerend om dezelfde Jezus die kleine kinderen tot zich roept om met Hem te zijn, zegt dat Hij lauwe christenen uit Zijn mond zal spugen.

Bijzonder is dat de term 'lauwe' voor christenen in Laodicean erg bekend moet zijn geweest. Laodicea was aangesloten aan een Romeins watersysteem. Gekookt water stroomde door buizen naar steden. Laodicea lag echter maar zo'n 8 kilometer van de watercentrale. Het water dat hier uit de kranen kwam was dus niet meer kokend, maar ook nog niet genoeg afgekoeld om verfrissend te zijn. Het water was nutteloos, nergens goed voor en Jezus zegt dat de gelovigen in Laodicea zijn als dit water.

Jezus noemt de kerk in Laodicea niet 'minder toegewijd', maar zelfs ongelovigen. Hij waarschuwt de 'zondagschristenen' en de mensen die zichzelf proberen te overtuigen van hun geloof door zijn daden. Jezus spreekt tot deze christenen in deze brief en waarschuwt hem voor de bedrieglijke overtuiging en dat hij hem uit zal spugen

'Lauw' is de term voor water dat nergens voor gebruikt kan worden. Jezus gebruikt deze term in zijn brief om een groep christenen te omschrijven die dacht iets te zijn, waarvan Jezus wist dat ze het niet waren. De kritieke vraag is: Zou Jezus de term 'lauwe' gebruiken om ons en onze kerken te omschrijven?

Reacties

Goede vraag. Maar ik zou ze individueel beantwoord willen zien: ben ik, ben jij een lauwe christen?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen