Charles Martin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 november 2020 door Patrick Goede

Charles Martin brengt met vrezen en beven verhalen van Jezus opnieuw tot leven

Hij schreef het boek naar eigen zeggen “met vrezen en beven”. Charles Martin wilde niks aan het Woord van God veranderen maar gaf de verhalen uit de Bijbel toch een eigen draai en uitleg. “Ik kan je niet zeggen dat wat ik je vertel absoluut de waarheid is. Maar misschien kan ik je wel helpen om het beter te gaan zien”, zegt de schrijver naar aanleiding van zijn boek 'Laat je bevrijden'.

Charles Martin is een succesvolle Amerikaanse schrijver van fictie-boeken. Zo schreef Martin onder andere het door 20th Century Fox verfilmde The Mountain Between Us (2017). Niemand minder dan Kate Winslet (Titanic) en Idris Elba (Thor) vertolken daarin de hoofdrollen. Charles is nu bezig met het schrijven van christelijke boeken, een opmerkelijke switch.

Hoe kwam je erbij om het christelijke boek ‘Laat je bevrijden’ te schrijven?
“Ik zat in mijn kantoor aan een roman te werken en ik had een gesprek met God. Aan de ene kant was ik met Hem aan het praten over mijn roman en aan de andere kant vertelde ik Hem hoe graag ik een verhaal wilde schrijven over mijn wandel met Hem. Ik zat in mijn stoel, stopte plotseling met schrijven en zei: “Heer ik hou van wat ik doe, ik hoef er niet mee te stoppen maar als U mij een pauze laat nemen op mijn fictie-boeken dan zou ik graag een verhaal over U en mij schrijven. Toen ben ik mijn uitgever gaan benaderen en die zei ja. Dus dit is het resultaat daarvan. Mensen zeiden wel dat het de verkoop van mijn fictie-boeken zou gaan beïnvloeden maar ik wilde naar de Heer luisteren. In Psalm 45 zegt David: Mijn tong is de pen van een vaardige schrijver. Ik hoop dat veel mensen het lezen!”

"Ik ken mezelf en als je mijn gedachten zou kennen dan zou je weten dat ik niet nederig ben"

Je bent je in het boek bewust van het feit dat een mens niks mag toevoegen of weglaten uit het Woord van God. Toch laat je je creativiteit los op de Bijbelverhalen, hoe werkt dat precies?
“Dat gaat met vrezen en beven. Ik vraag God telkens of Hij het mij wil laten zien als ik in gebreke ben gebleven. Ik denk dat Hij mij als verhalenverteller toestaat om dingen heel kleurrijk te zien als ik de Bijbel lees. Dus ik probeer als schrijver de lezer te informeren dat ik mijn fantasie gebruik bij wat ik schrijf. Ik kan je niet zeggen dat wat ik je vertel absoluut de waarheid is. Maar misschien kan ik je wel helpen om het beter te gaan zien. De Bijbel is heel duidelijk over mensen die iets willen toevoegen aan het Woord van God. Ik probeer dat ook niet, maar ik probeer mensen het beter te laten zien. Dat is een dun lijntje. Ik benader het voorzichtig maar ik heb wel het idee dat ik de lezer duidelijk laat merken dat ik het ben die het schrijft met behulp van mijn fantasie.”

Hoe kun je als succesvolle Amerikaanse schrijver nederig blijven?
“Er zit een aanname in die vraag. Je gaat er vanuit dat ik nederig bén. Ik ken mezelf en als je mijn gedachten zou kennen dan zou je weten dat ik dat niet ben. Ik wil het zijn en ik probeer mijn plek tegenover Jezus vast te houden. Ergens in Mattheüs vertelt Jezus het verhaal van de tollenaar en de farizeeër. De farizeeër dankt God dat hij niet is zoals die tollenaar, ik geef mijn tienden en ben goed voor de armen. Hij gaat een lijstje af wat hem een gevoel van zelfrechtvaardiging geeft. Hij vergelijkt zich met anderen. De tollenaar kan alleen maar zeggen: ‘God heb medelijden met mij’. Wat hij eigenlijk zegt is: ‘Maak een uitzondering voor mij’. Hij realiseert zich dat hij de slechtse persoon in de tempel is, hij heeft waarschijnlijk zijn eigen mensen verraden. Ik weet niet hoe ik je vraag moet beantwoorden. Ik voel mij niet nederig maar ik kan je vertellen hoe ik bid: ‘Heer, meer dan eens lijk ik op de farizeeër. Wilt u mij alstublieft een verbroken hart geven zoals die van de tollenaar. Geef mij een juiste visie van wie U bent. Ik heb Jezus dagelijks heel hard nodig om een juist beeld van Hem en mezelf te krijgen. Ik blijf graag op die plek.”

"Ik heb dingen gehoord die ik nooit meer wil horen"

In het boek worden niet alleen Bijbelverhalen in een nieuw jasje gestoken, er worden ook tal van adviezen gegeven en reflectieve vragen gesteld. Bijvoorbeeld het hebben van een kleine groep mensen aan wie je je zonden kunt belijden. Hoe belangrijk is dat voor christenen?
“Ik snap niet hoe christenen dit leven kunnen leven zonder zo’n groep. Serieus. Ik weet niet waar ik zou zijn zonder mijn ‘huddle’. Wij bidden constant voor elkaar, we houden van elkaar. We belijden onze zonden aan elkaar. We zijn erg open over de dingen die we eigenlijk verborgen willen houden en die mensen niet van ons zouden mogen weten. Als we dit uitspreken voelen we geen schaamte maar reiniging en heiliging. In de Bijbel staat het ook, wat je vrijzet is de waarheid. Als we de waarheid aan elkaar vertellen zet God ons vrij. Het kan pijnlijk zijn, ik heb dingen gehoord die ik nooit meer wil horen maar ik kan je zeggen dat deze mannen waaronder ikzelf nu in vrijheid wandelen.”

Hoe kun je zo’n groep starten? Dit kan best lastig zijn voor sommige christenen, zeker in deze tijd.
“Eén van de manieren waarop God dit boek heeft gebruikt is om christenen bij elkaar te brengen. Ze lezen het samen en bidden aan het einde van elk hoofdstuk. Ze bidden de gebeden die er instaan. Het is heel bemoedigend voor mij om te horen dat mensen met behulp van het boek zijn gaan praten met elkaar en zich geopend hebben zoals ze zich nog niet eerder opengesteld hebben. Niet omdat ik het zo goed heb geschreven maar het is de Heilige Geest die er doorheen spreekt. Dus ik kan iedereen aanmoedigen dit boek ook aan anderen te geven om het samen te lezen.”

Klik hier om het boek van Charles Martin te bestellen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events