Henri Nouwen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 september 2020 door Redactie

Grote belangstelling voor vijfde Henri Nouwen Conferentie

Het “Vaderhart van God” was het afgelopen weekend het thema van de vijfde Henri Nouwen conferentie. Voor deze bijeenkomst bestond grote belangstelling en het maximaal toegestane aantal deelnemers voor religieuze bijeenkomsten heeft drie dagen de zoektocht van de bekende Nederlandse priester prof. dr. Henri Nouwen mogen meemaken.

In bezinningscentrum Emmaus werd het gedachtegoed van Henri Nouwen 24 jaar na zijn overlijden veelvuldig gememoreerd en geciteerd. Dat gedachtegoed blijkt springlevend en nog altijd inspireert het christenen wereldwijd. Van de boeken van Henri Nouwen zijn inmiddels 7 miljoen exemplaren verkocht. Een van de uitgangspunten van de conferentie was zijn vermaarde, autobiografische boek, ‘Eindelijk Thuis’ dat nog steeds generaties van protestante christenen beïnvloedt.

Conferentieleider Jan van den Bosch sprak over Lukas 15 en gaf een toelichting op één van de meest bekende gelijkenissen van Jezus. Van den Bosch: “Ik heb het voorrecht gehad om Henri een aantal jaren van zijn leven mee te mogen maken. En daarbij zijn zoektocht naar de vraag ‘ben ik Gods geliefde kind?’. Henri zocht het niet in dogma’s maar in het vertrouwen op God die ons onvoorwaardelijk liefheeft”.

Op deze vijfde Nouwen conferentie (georganiseerd door Hour of Power en reisorganisatie DrieTour) bleek opnieuw dat de moderne, zoekende mens juist daar behoefte aan heeft. En Henri Nouwen beschrijft op onnavolgbare wijze de rusteloze zoektocht van de mens naar God. Opvallend was het aantal jonge bezoekers aan de conferentie waar onder andere gesproken werd door Jurjen ten Brinke. De bekende voorganger van Hoop voor Noord sprak over het thema ‘Gods onvoorwaardelijke liefde’. Jurjen ten Brinke: “Wij verbinden voorwaarden aan Gods onvoorwaardelijke liefde en maken dat voorwaardelijk. Maar God biedt ons Zijn onvoorwaardelijke liefde aan. Jezus liet dat zien in Zijn leven op aarde en in Zijn sterven aan het kruis”.

De driedaagse bijeenkomst werd geopend door Chris Tims, directeur van Hour of Power. In het kader van het gedachtegoed van Henri Nouwen belichtte hij het thema ‘De gave van Gods onverdiende gunst': "Onze ervaringen beïnvloeden ons beeld van God als Vader. Het is daarom essentieel Gods karakter te begrijpen om Hem te kunnen liefhebben." Tijdens de bijeenkomst werden de drie epische toespraken van Henri Nouwen ‘The beloved’ uit het tv-programma Hour of Power uitgezonden.

Conferentiedeelnemer Marnix Segers over het belang van de conferentie: “We herkennen ons soms in de wonden van Nouwen. Daarover spreken en nadenken op deze conferentie was moeilijk én vruchtbaar. Nouwen was een gewonde, gewond in de liefde, had een hartstochtelijk verlangen om liefde te ontvangen en te geven. Hij kwam altijd weer terug bij de diepte van de liefde van God in Christus’ wonden.”

Dominee Arenda Haasnoot, oud assessor van de generale synode van de PKN, sprak over het thema ‘Rust en regelmaat bij het Vaderhart van God’: “Dit doen we door ruimte te maken voor Hem die met heel Zijn Vaderhart naar ons verlangt. Ik heb de conferentiegangers praktische handvatten willen geven om de Bijbel opnieuw te ontdekken en te lezen. Ik roep op om de Bijbel dagelijks te lezen. Maar de Bijbel is alleen aantrekkelijk als de woorden erin je raken. Als de Schrijver je hart verovert en

je van Hem de verborgen schatten en wijsheden wil ontvangen. En zo voel ik me ook verbonden met Henri Nouwen, als schatzoeker”.

Op de conferentie werden de coronaregels strikt gehandhaafd. Daardoor konden er slechts een beperkt aantal deelnemers zijn. Men overweegt om volgend jaar opnieuw een Henri Nouwen conferentie te organiseren. Opmerkelijk is dat Henri Nouwen zo geliefd is binnen protestante kringen. Zelfs lang na zijn dood zijn voor kerken, Bijbelkringen en studiegroepen de veertig boeken die de bevlogen Henri schreef van groot belang.

Jan van den Bosch: “Ik herinner me het overlijden van Henri als de dag van gisteren. We zouden met Henri in Sint Petersburg een drieluik gaan maken over zijn boek ‘De terugkeer van de verloren zoon’. En dat bij het gelijknamige schilderij van Rembrandt dat in de Hermitage van Sint Petersburg hangt. Henri werd getroffen door een fatale hartaanval. Even daarvoor las hij mij voor uit zijn gebedenboek, psalm 98. De bekende regel ‘God is getrouw’. En zo is hij gestorven. Henri’s manier van schrijven is eenvoudig, voor iedereen toegankelijk en vanuit een existentiële beleving van het zoeken naar God. Dus niet vanuit een succesvol vinden van God maar vanuit een voortdurend zoeken. Zijn zoektocht was niet op zichzelf gericht of vrijblijvend. En de oproep die hij levenslang uitdroeg was om af te dalen naar de plaatsen van je eigen zwakheid en nederigheid. Een zoektocht. Maar één die eindigt bij het kruis”.

Reacties

J
Wat bijzonder dat er in deze tijd zo'n mooi thema behandeld wordt in het licht van het gedachtegoed van Henri Nouwen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen