Chiel de Groot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 september 2020 door Chiel de Groot

In je wanhoop ben je misschien het meest met God verbonden

Voor veel christenen is stille tijd moeilijk. Dat komt omdat God vaak best stil lijkt, en het vooral uit jezelf moet komen. Misschien vind je Bijbellezen fijn, maar kan je net zo goed geraakt worden door een mooie roman. Of je bidt graag, maar als je eerlijk bent: is het niet gewoon een manier om meditatief je gedachten op een rijtje te zetten? Zou het anders zijn zonder God? Sommigen luisteren graag christelijke muziek. Maar heeft het echt een andere werking op je dan niet-christelijke muziek? Ook seculiere nummers kunnen teksten hebben die je raken, of een melodie die je rustig maakt.

Apologeten hebben wel verdedigd dat God zo stil is. Soms zijn die antwoorden best bevredigend. Een mooie gedachte is dat God is als de zon. Zo fel een heerlijk, je kan er niet recht in kijken. Misschien heel even, als je je ogen bijna dicht knijpt. Toch merk je aan alles dat de zon er is. “Ik geloof in God, zoals ik geloof dat de zon is opgekomen. Niet omdat ik hem zie, maar omdat ik erdoor alle andere dingen zie”, schreef C.S. Lewis.

Maar hoe goed het ook te verklaren valt, Gods schijnbare afwezigheid wordt er niet leuker op. Van veel grote gelovigen weten we dat ze ermee worstelden (vaak noemt men Maarten Luther en moeder Theresa). Een schrale troost is dat zelfs de bijbelschrijvers zich al beklaagden. “Hoe lang vergeet u mij nog?”, vraagt David. “U houdt zich verborgen”, verzucht Jesaja.

Als je écht wanhopig bent, en je je afvraagt: “mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?”, ben je al helemaal in goed gezelschap: dat van de Heer zelf, die die woorden aan het kruis sprak. Het kruis, paradoxaal genoeg ook het moment waarop Gods liefde het meest in actie zien. In je wanhoop ben je misschien wel het meest met die God verbonden. Hij weet wat het is om in de steek gelaten te worden, en had dat voor jou over.

Chiel de Groot studeert in Delft en stuurde bovenstaand artikel als CIP-lezer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen