Cambodja
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 september 2020 door Patrick Goede

Waarom het christendom in Cambodja fors is gegroeid

In de afgelopen 30 jaar is het aantal christenen in Cambodja gegroeid van ongeveer 2000 naar 300.000 christenen. Een prachtige stijging in een land dat door communistische invloeden gebukt is gegaan onder veel armoede en leed.

Cambodja heeft geen fijne geschiedenis. In de jaren 70 stierf bijna een derde van de bevolking door het schrikbewind van de communistische Pol Pot. Van de 7,5 miljoen inwoners werden 2 miljoen inwoners vermoord omdat ze niet voldeden aan het communistische ideaal van deze tiran. Als je ook maar een bril droeg kon je worden vermoord vanwege de "moderniteit" van het hulpmiddel.

Vlucht
In 1979 werd Pol Pot verjaagd door het communistische regime van buurland Vietnam, de grote slachtpartijen bleven achterwege maar heel veel beter ging het niet met het land in economisch en sociaal opzicht. Reden voor de moeder van Jenny Mallow om met haar kinderen naar Thailand te vluchten en via dat land in Chicago terecht te komen.

Jenny's vader is dan al aan honger overleden. "Ik was blij voor hem, in ieder geval beter dan wanneer soldaten hem zouden martelen en meenemen", zegt Jenny. Ook de zus van Jenny vindt de dood al weet niemand precies hoe en waarom. 

Als Jenny in Chicago eind jaren 80 een aantrekkelijke zendeling tegenkomt in de kerk wordt ze verliefd en trouwt ze uiteindelijk met hem. In 1991 keert ze met hem terug naar Cambodja. "Ik denk dat God mijn hart heeft veranderd", legde ze uit aan TGC. "Ik kreeg een hart om over Jezus te vertellen."

Opkomst
Toen de Mallows in Cambodja landden, waren er naar schatting 2.000 protestanten. In een land dat de prijs heeft betaald voor de door de mens bedachte utopische inspanningen, is het aantal christenen de afgelopen dertig jaar gestegen tot meer dan 300.000. Het groeitempo op jaarbasis is een aanzienlijke 8,8 procent.

De Mallows werken met inheemse stammen in het noordoosten van het land. Dat geldt ook voor zendeling J. D. Crowley, die samen met andere zendelingen sinds 1994 3.000 mensen tot Christus heeft zien komen en 70 kerken geplant heeft zien worden.

"Als je je bedenkt dat er sinds onheuglijke tijden op de inheemse minderheden is neergekeken en dat de meeste van deze kerkleiders gemiddeld een derde klas opleiding hebben genoten, is het verbazingwekkend dat ze nu hun eigen succesvolle bijbelse trainingsprogramma's hebben voor meer dan 200 studenten in vier talen,” zegt Crowley tegen TGC. “Je kunt je het positieve effect voorstellen dat dit heeft gehad op hun zelfbeeld en hun geloof in God. Allen die het zien, prijzen de Heer."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen