vaticaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 september 2020 door Redactie

Invloedrijke kardinaal biedt ontslag aan na financieel schandaal Vaticaan

De omstreden kardinaal Angelo Becciu heeft deze week zijn ontslag aangeboden na een groot financieel schandaal rond het Vaticaan. De invloedrijke Becciu, tevens hoofd van zalig- en heiligverklaringen, ziet daarmee ook af van zijn rechten als kardinaal. Paus Franciscus heeft zijn ontslag geaccepteerd, zo meldt de NOS.

Becciu was volgens verschillende bronnen betrokken zijn bij een mislukte investering van het Vaticaan in ontroerend goed in de Engelse hoofdstad Londen. Het gaat om een vage deal ter waarde van maar liefst 150 miljoen euro. Nu blijkt dat er miljoenen euro’s zijn uitgegeven aan tussenpersonen. Het Openbaar Ministerie van het Vaticaan is inmiddels een onderzoek gestart naar verschillende functionarissen en tussenpersonen. Meerdere mensen worden verdacht van fraude en afpersing. Becciu behoort niet tot die personen.

De geestelijke zegt zelf dan ook dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Vanwege zijn toenmalige functie was hij echter wel verantwoordelijk voor de transactie. Daarom werd hij in eerste instantie overgeplaatst naar een minder belangrijke functie. Het lijkt er nu echter op dat zijn positie onhoudbaar was, met zijn ontslag tot gevolg. Hoewel hij wel kardinaal blijft, kan hij geen aanspraak meer maken op de bijbehorende rechten.

Lees meer bij de NOS.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen