Tempeldienst Oude Testament
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 september 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik begrijp niet waarom God zonden vergaf op basis van dierenoffers'

"Ik begrijp bijvoorbeeld niet goed waarom God onze zonden in het Oude Testament vergaf op basis van dierenoffers. Uiteraard ben ik bekend met het ultieme offer in het Nieuwe Testament, maar ik zou graag willen begrijpen waarom God in het Oude Testament deze methode hanteerde", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het brengen van een schuldoffer betekent niet automatisch verzoening met God", maakt ds. J. L. Schreuders duidelijk. "Het zal altijd gepaard moeten gaan met een innerlijke gesteldheid van het hart. Zie bijvoorbeeld Psalm 51, waar benadrukt wordt dat het aankomt om een gebroken geest en een verslagen hart. Zonder bekering kan God geen lust hebben in offerande. Het offer van de goddeloze is de HEERE een gruwel. Er is dus geen automatisme in en het dier is nooit een soort aflaat waarmee je de zonde kunt afkopen. 

Je moet tevens in het oog houden wat het doel van de dieroffers was. Het leerde het volk wat plaatsvervanging inhield en dat er zonder bloedstorting geen vergeving mogelijk is. Het volk van God onder het Oude Testament is daar door de zondoffers voortdurend bij bepaald. Het bloed is het leven, de ziel en die moet worden gesteld ter verzoening. Er hangt een prijs aan de zonde, die moet worden voldaan. Om dat het volk in te scherpen, heeft de Heere deze methode bevolen. De ware gelovigen onder het Oude Verbond hebben dan ook altijd geweten dat de zondofferdienst slechts gold totdat het echte bloed gevloeid zou zijn.

Met Christus offer is dan ook de bloedstorting ten einde gekomen. De offerdienst is dus een stuk noodzakelijk onderwijs geweest voor de gelovigen om te leren wat het echte Lam van God zou komen doen. Zij had geen doel op zich maar zij was geheel gericht op Hem. Hoe had de Heere God het anders bekend moeten maken?"

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

P
Het offeren van dier voor een ieder naar eigen vermogen zij het een lam of een duif tot eer van God om onze zonde te vergeven. Het koste de mens moeite, Jezus laat ons zien door Zijn eigen leven te offeren dat wij met lege handen onze zonde mogen belijden en vergeving mogen krijgen.
J
De zonden werden in het Oude Testament niet vergeven, maar bedekt.

Al die bedekte zonden zijn pas later door het offer van Jezus vergeven.

J
Op zich heeft ds. Schreuders gelijk, maar m.i. is het een veel te 'klinisch' antwoord: de familie moest vier dagen voor zo'n lammetje zorgen. Je kunt je wel voorstellen dat kinderen in vier dagen tijd zich best aan zo'n beestje gaan hechten, en dat dan zo'n onschuldig lammetje voor jou zonden moet sterven... De vragensteller beseft de impact niet, zeker bij de eerste pesach: het was óf het lammetje óf de eerstgeborene. De straf op de zonde is de dood en dat wordt daarin heel erg concreet gemaakt, geen compromis, geen tussenweg mogelijk...
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen