vaticaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 september 2020 door Redactie

Vaticaan fel over euthanasiewetgeving: 'Politici medeplichtig aan moord'

Euthanasie lijkt ook in Spanje legaal te gaan worden. Na Nederland, België en Luxemburg zou Spanje het vierde land in Europa kunnen worden waar dit het geval is. Er ligt in ieder geval een wetsvoorstel klaar. De paus maakt zich grote zorgen over deze wet. Het Vaticaan blijft hoe dan ook fel tegenstander van euthanasie, zo blijkt uit een nieuw rapport dat recent is uitgebracht.

In het rapport ‘De goede samaritaan’ wordt in twintig pagina’s uit de doeken gedaan hoe het Vaticaan op dit moment naar euthanasie kijkt. En dat is behoorlijk radicaal. Niet alleen is het Vaticaan tegen euthanasie, men stelt in het rapport ook dat politici die meewerken aan het legaliseren ervan medeplichtig zijn aan moord. Ook wordt katholiek zorgpersoneel verboden om op welke wijze dan ook mee te werken aan vrijwillige levensbeëindiging. Het Vaticaan vindt dat zij zich moeten kunnen beroepen op gewetensbezwaren.

Ook wordt er uitgebreid ingegaan op euthanasie in combinatie met de laatste heilige sacramenten die worden bediend voor het sterven. Het Vaticaan vindt dat mensen die kiezen voor een vrijwillig levenseinde niet bediend mogen worden met deze sacramenten. Er kan alleen van deze richtlijnen afgeweken worden als een dienstdoende pastoor tot de conclusie komt dat de patiënt berouw heeft.

Het document is persoonlijk door de paus goedgekeurd. Kardinaal Juan Jose Omella uit Spanje meldde recent tegen journalisten in Rome dat de paus zich ernstige zorgen maakt over het leven. “Het thema van het leven gaat niet alleen over vluchtelingen, het gaat van het kind in de baarmoeder van zijn moeder tot de dood. Het is een zorgwekkende kwestie.”

Het wetsvoorstel in Spanje voorziet in de doodswens van volwassenen die terminaal ziek zijn of gehandicapt. Door de nieuwe wet zouden zij wellicht in aanmerking komen voor euthanasie. Komende weken wordt de wet in de Spaanse senaat besproken. Eerder dit jaar werden in Portugal al wetsvoorstellen goedgekeurd waardoor euthanasie en hulp bij zelfmoord niet langer onder het strafrecht vallen. Langzaam maar zeker lijkt ook het zuiden van Europa daarmee de weg te volgen die Nederland, België en Luxemburg al eerder gingen.


Euthanasie
- ChristenUnie niet blij met omstreden wetsvoorstel D66-Kamerlid: "Buitengewoon pijnlijk"
- Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?
- Dr. Henk Post over voltooid leven: "Veel mensen met een doodswens willen helemaal niet dood"
- D66-minister Sigrid Kaag wil mensen helpen níet tot keuze zelfdoding over te gaan
- Brengt D66 onvrijwillige euthanasie dichterbij?
Meer over euthanasie »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen