Chatilla van Grinsven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 september 2020 door Redactie

Basketbalinternational Chatilla strijdt als christen voor een beter leven voor dieren

Basketbalinternational Chatilla van Grinsven (29) leerde in haar jeugd dat God alles liefheeft dat leeft. Ze maakt zich nu sterk voor een beter leven voor dieren.

Als kind, vertelt de in Eindhoven geboren Van Grinsven, luisterde ze ademloos naar de verhalen van haar opa en oma die gelovig waren en haar met de kernwaarden van het christelijk geloof bekendmaakten. Ook van haar moeder, Berdie van Grinsven, en haar vader, Rahal Frikh, heeft ze waarden en normen meegekregen die ze in haar leven omarmt. “Mijn ouders hebben zich hun hele leven ingezet voor gelijke mensenrechten. Mede hierdoor heb ik altijd een groot hart gehad voor de maatschappij, en heb ik mezelf de afgelopen jaren verdiept in het lot van dieren en hun welzijn.”

Het is inmiddels zo’n drie jaar terug dat Van Grinsven concrete stappen zette met betrekking tot haar consumptiepatroon. Vlees eten, zo zegt de topsporter die al jaren uitkomt in de beste competities in Europa en eerder onder meer in de Verenigde Staten actief was in de NCAA en de WNBA, onder andere voor Connecticut Sun, paste niet langer bij het normen – en waardenpatroon dat zij wil naleven. ‘’Ik at vroeger nog geregeld een stukje vlees. Maar ik begon me goed te verdiepen in het leed dat dieren moesten doorstaan in de bio-industrie, voordat het vlees op je bord terecht komt. Er was natuurlijk al veel bekend over de misstanden in die branche, maar het raakte me erg toen ik er goed over nadacht hoe er met dieren wordt omgegaan. Kippen die in een hok worden vetgemest, varkentjes die vaak geen daglicht hebben gezien voordat ze naar het slachthuis gaan. Koeien die huilen als hun kalf bij geboorte bij ze wordt weggehaald voor de melkproductie. Om over iets verschrikkelijks als stierenvechten nog maar te zwijgen. Ik besloot bewuster om te gaan met het consumeren van eten en wilde daarnaast actief aan de slag om mijn steentje bij te dragen. Ik kreeg de kans om een varkentje te redden van de slacht en uiteindelijk is dat ook gelukt.”

"Ik kreeg de kans om een varkentje te redden van de slacht en uiteindelijk is dat ook gelukt."

In de Duitse plaats Sögel bezocht de goedlachse en spontane Van Grinsven een hele serie varkens-boerderijen waar varkens op massale schaal worden vetgemest voor de slacht. Het is gebruikelijk voor biggen om met zes maanden naar de slacht te gaan, terwijl ze makkelijk 15 tot 20 jaar oud kunnen worden. Pijnlijk, ook omdat varkens bovengemiddeld intelligente dieren zijn, weet Van Grinsven. Ze vroeg de eigenaren om één varkentje af te staan, dat op een zogenaamde “sanctuary” (“heiligdom”, een boerderij waar beesten alle ruimte krijgen om een waardig bestaan te leiden) geplaatst kon worden. ‘’Maar dat ging hartstikke moeilijk. Uiteraard waren veel boeren niet enthousiast over mijn idee. Pas bij de zesde boer kregen we een varkentje mee, nadat de eigenaar er een half uur over had moeten nadenken. Ik was kapot aan het einde van die dag. Ik had een tweeslachtig gevoel. Aan de ene kant zag ik veel bijzondere zielen in de ogen waar helaas een einddatum op geplaatst was. Tegelijkertijd was ik dankbaar dat één varkentje het wel gered had. Zij loopt nu alweer een paar maanden vrij en gelukkig rond op sanctuary Melief in Sögel.”

Het varkentje heeft een prachtig leven in Sögel. Het ademt voluit, dompelt zich lekker onder in de modder, heeft vriendjes gemaakt en straalt onmiskenbaar dankbaarheid uit. ‘’Sanctuary Melief heeft het varkentje Chati genoemd”, vervolgt Van Grinsven lachend. ‘’Het leek ze mooi en eervol om mijn naam in de naam van het varkentje te laten terugkomen. Ik bezoek Chati geregeld en vind het prachtig om te zien dat ze zo geniet van het leven. Het is ook voor andere mensen mogelijk de sanctuary te bezoeken. De boerderij ligt net over de grens bij Emmen, dus de afstand is overkomelijk. Ik denk dat het voor iedereen een heel verfrissende ervaring kan zijn om dieren in vrijheid te zien groeien en bloeien. Vooral voor kinderen is het heel belangrijk dat ze weten dat je goed en zorgvuldig met dieren moet omgaan.”

“Als wij, mensen, zorgvuldig en respectvol met elk levend wezen hier op aarde leren omgaan, zal ook onze planeet weer volledig tot leven komen”, besluit Van Grinsven. “Zulk gedrag zal een stabilisatie van het klimaat tot gevolg hebben. Mens, dier en planeet als zodanig staan zorgvuldig met elkaar in verbinding. Bewust leven heeft een positieve invloed op onze gezondheid, klimaat en dierenwelzijn. Het is ook van groot belang voor de volgende generatie.”

Bovenstaand artikel is aangeleverd door CIP-lezer Gerrit-Jan van Heemst.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen