Hervormde Gemeente Giessen-Oudekerk en Peursum
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 september 2020 door Jeffrey Schipper

Reformatorisch Dagblad wijst op risico's digitale kerkdienst

"Corona zorgde er voor dat digitale kerkdiensten in de gereformeerde gezindte een vlucht namen", merkt de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad op. In een commentaar wordt gewezen op de schaduwzijde van deze ontwikkeling.

"Nu kerkdiensten in de gereformeerde gezindte massaal via internet worden uitgezonden, is digitaal ‘shoppen’ gemakkelijker dan ooit", schrijft de RD-hoofdredactie. "Het grootste probleem van de digitale kerkdienst is echter dat maar een deel van de gemeente aanwezig is in het kerkgebouw. Zo wordt niet alleen het contact met elkaar gemist, maar vooral de gezamenlijke ontmoeting met God."

Eerder waarschuwde ds. M. van Reenen in het RD voor "een soort refo-tv". Dat aan het einde van een YouTube-video verschillende opties worden aangeboden om andere video's te bekijken, maakt het er volgens de dominee niet beter op. "Te vrezen valt dat velen deze verleiding niet kunnen weerstaan, en dat moderne media nog verder het karakter van de zondag als dag van God, rust en het gezin aantasten."

Tegelijkertijd worden digitale kerkdiensten binnen de reformatorische gezindte ook toegejuicht. Zo uitte ds. G. J. Baan eerder dit jaar zijn dankbaarheid over YouTube. "Dat op YouTube ook video’s staan die niet door de beugel kunnen, vind ik geen geldig argument. In het hele leven gebruiken we middelen uit ‘de wereld’ om het Evangelie door te geven. Dat was ook het geval bij de doorbraak van de boekdrukkunst", aldus de dominee in dit CIP-interview.

De hoofdredactie van het RD benadrukt dat de digitale kerkdienst "een noodgreep" is. "Als het goed is, doet die des te sterker verlangen naar een ‘normale’ kerkdienst. Waar de hele gemeente, jong en oud, samenkomt voor het aangezicht van God. Waar het Woord klinkt en de sacramenten –die helaas in coronatijd nogal eens worden uitgesteld– worden bediend."

Lees het volledige commentaar van de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad.

Foto: Hervormde Gemeente Giessen-Oudekerk en Peursum/Youtube

Reacties

H
Kerken denken blijkbaar nog steeds dat de normale tijd weer terugkomt, maar dat gaat niet gebeuren: wie zich niet conformeert aan de regels van de overheid blijft vast zitten in deze houdgreep. Zou Jezus ons adviseren om thuis te blijven, 1,5m afstand te houden en een mondkapje te gebruiken, of zouden Hij en zijn discipelen op de mensen af lopen, hen de handen opleggen en genezen?! Wij hebben een antwoord dat de wereld niet heeft: God is onze Geneesheer! Dus het aardse denken afleggen, want het Koninkrijk is dichtbij: in uw mond en in uw hart!
P
1. N.a.v. de opmerking van Hananje Thomassen: m.i. moeten we ook ons gezonde verstand gebruiken. De RIVM-maatregelen zijn er niet voor niets. Nu we er blijkbaar weer veel te gemakkelijk mee omgaan zien we dat het virus met een snelle opmars bezig is.

2. Wat de sacramenten betreft, waarnaar in het RD-commentaar verwezen wordt: dit is toch binnen de maatregelen goed mogelijk?! We moeten er alleen bij het H.A. aan wennen dat we niet uit één beker drinken, maar gebruik maken van kleine bekertjes. Het gaat om de inhoud, niet om de vorm.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen