Brand Moria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2020 door Jeffrey Schipper

Terugluisteren: journalist zag hemel en hel op Lesbos

“Het is hier een jungle”, aldus verslaggever Hendro Munstermann vanaf Lesbos. Hij bezocht het Griekse eiland naar aanleiding van de brand in kamp Moria. Groot Nieuws Radio sprak met hem.

Hendro ging mee met een kleine katholieke parochie met een Nederlandse priester, in een grotendeels Grieks-Orthodox land. "Ze doen ontzettend veel voor de vluchtelingen. Voordat alle organisaties en pers op Lesbos kwamen, waren er al vluchtelingen. Toen was de kerk er ook al." Toch is de houding van de lokale bevolking wel aan het verschuiven. "Sommige mensen zijn het zó zat. Maar, of ze de vluchtelingen nu wel of niet verwelkomen, ze zijn het er allemaal over eens: Ze moeten hier weg."

Driekwart van de 12.000 migranten uit het afgebrande kamp Moria overgebracht naar het nieuwe opvangkamp. De bewoners van het kamp willen liever naar het Griekse vasteland. Maar Athene voelt daar niet voor. In 2016 hebben de EU en Turkije afgesproken dat asielzoekers op de eilanden blijven tot hun asielaanvraag is afgehandeld. Wie geen asiel krijgt, moet terug naar Turkije.

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen