Gerben Oevermans
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 september 2020 door Geerten van Breugel

Gerben Oevermans doet recordpoging als snelste Nederlander op Pieterpad

Op dinsdag 22 september om 09:00 is hij van start gegaan. Het bekende Pieterpad, van noord naar zuid in Oost-Nederland, een afstand van 498 kilometer. Gerben Oevermans wil deze afstand in één keer afleggen. Uitlopen is het eerste doel, als het onder de 98 uur kan, is dat een hele mooie extra. Hij is dan de snelste Nederlander op dit parcours.

Gerben loopt al langer lange afstanden. Hij liep onder andere ultra marathons in Uganda en de Elfstedentocht. Dit jaar wilde hij mee doen aan de Spartathlon in Griekenland, maar die werd helaas gecanceld. Omdat hij toch al vrije dagen had opgenomen en zich had voorbereid, bedacht hij een alternatief: in 1 keer het Pieterpad uitlopen en proberen de snelste Nederlander te zijn.

Gerben is getrouwd met een Ecuadoriaanse vrouw die hij ontmoette op een van zijn sportieve uitdagingen. Hij was in Ecuador voor een ultramarathon (63km) voor Compassion, een zogenoemde Muskathlon. Daarmee combineerde hij zijn sportiviteit met het werven van fondsen voor de allerarmsten in het land. Zijn doelen, het werven van 10.000 euro in Nederland en 63 kilometer hardlopen in Ecuador lukte. En om nog een andere reden werd het een levensveranderende reis: hij ontmoette er zijn vrouw Gabriela, die op dit moment nog in Ecuador woont. Een verhaal dat eerder dit jaar in een uitzending van het televisieprogramma Hello Goodbye aandacht kreeg.

“Het is te makkelijk om niets te doen. Als je weet in welke omstandigheden miljoenen mensen leven kan ik niet anders dan iets voor ze doen"

Een relatie op afstand is een hele uitdaging, maar daar houdt Gerben wel van. Werken is noodzaak om jezelf te onderhouden. Daaromheen zoekt Gerben naar sportieve uitdagingen die zijn uithoudingsvermogen testen. Maar dat is niet de enige drijfveer. De situatie in de wereld raakt hem, terwijl we er met z’n allen makkelijk aan voorbij leven. “Het is te makkelijk om niets te doen. Als je weet in welke omstandigheden miljoenen mensen leven kan ik niet anders dan iets voor ze doen. Ik hoop met deze uitdaging aandacht te krijgen voor kinderen in Tanzania die uitgebuit, verdrukt of mishandeld worden.”

Naast 498 km hardlopen (liefst binnen 98 uur) is zijn uitdaging om 25.000 euro op te halen voor de meest kwetsbare kinderen in Tanzania. Dat doet hij voor de stichting Compassion die wereldwijd meer dan 2 miljoen kinderen ondersteunt. Via lokale werkers en lokale kerken krijgen de kinderen toegang tot onderwijs, gezonde voeding en leren ze zichzelf onderhouden zodat ze op hun eigen plek in de maatschappij zichzelf en anderen kunnen helpen. En vooral: ze worden gezien, geliefd en beschermd.

Gerben is dinsdagochtend om 9:00 vertrokken in Pieterburen en hoopt (met beperkte, maar hoognodige (half)uurtjes rust) zaterdag 26 september rond 09:00 te finishen in Maastricht. Je kan hem volgen en een donatie geven via https://supp.to/gerben-fkt-pieterpad-498km

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen