misbruik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 september 2020 door Patrick Goede

Nederlandse directeur van zendingsorganisatie aangeklaagd voor seksueel misbruik in Malawi

De financieel directeur van de Nederlandse zendingsorganisatie Timotheos, Wim A., is aangeklaagd voor het seksueel misbruiken van studenten en werknemers in Malawi. De man riskeert een celstraf van maximaal 14 jaar. Hij zou tegenover de politie een verklaring hebben afgelegd van seksuele handelingen met twee vermeende slachtoffers.

De 49-jarige Wim A. werd al in april van dit jaar gearresteerd in Malawi en is inmiddels weer op borgtocht vrij. Omdat de overheden van het financieel noodlijdende land voorzichtig zijn met het aanklagen en beschuldigen van hulporganisaties, zou de aanhouding lange tijd onder de pet zijn gehouden. Volgens advocaat Victor Jere, die de slachtoffers van tussen de 22 en 40 jaar vertegenwoordigt, dwong Wim A. hen tot seks. De werkzaamheden van de verdachte werden financieel ondersteund door de reformatorische Nederlandse stichting Timotheos. Vandaag komt Onderzoeksjournalistiek tv-programma Zembla naar buiten met hun bevindingen. In april van dit jaar berichtte Staphorst nieuws al over de aanhouding.

Basisschool
Voordat A. naar Malawi trok was hij leerkracht op een reformatorische basisschool in Staphorst. De financieel directeur was in Malawi de aangewezen persoon om studenten een studiebeurs te verlenen. De Timotheos Foundation werd in 2011 opgericht vanuit de Malawische Reformed Presbyterian Church. De organisatie beheert kinderopvangcentra, scholen en een studentenprogramma. A. was vanaf het begin werkzaam voor de organisatie. Hij is inmiddels door de Malawiaanse stichting op non-actief gesteld.

Volgens Victor Jere dreigde A. de studenten uit te sluiten van het studiebeurzenprogramma van Timotheos als ze niet aan zijn seksuele wensen zouden voldoen. Dat beurzenprogramma voorziet in de financiering van de schoolopleiding van armlastige studenten die zelf geen onderwijs kunnen betalen. De werknemers zouden hun baan bij Timotheos verliezen als ze seks met A. weigerden, zegt Jere, die het Openbaar Ministerie assisteert bij de vervolging.

Een van de studenten heeft Zembla verteld dat hij de organisatie had benaderd om een beurs te krijgen. Toen hij vanwege een doorreis een slaapplaats kreeg aangeboden zou A. hem 's nachts hebben verteld dat als hij niet zou instemmen met anale seks hij een studiebeurs wel zou kunnen vergeten, aldus de aantijging. “Ik was bang en het was heel pijnlijk. Het heeft nog steeds grote psychische gevolgen voor me: telkens als ik eraan denk, doet het pijn.”

De Malawiaanse advocaat van A. meldt in het AD dat er geen sprake zou zijn van seksueel misbruik. "Er zijn helemaal geen slachtoffers." Verder wilde hij niets loslaten over de zaak.

Intimidatie
Volgens de advocaat zouden zijn cliënten regelmatig zijn geïntimideerd sinds de aanhouding van Wim A., zelfs door een minister van Malawi. Ook beschuldigt advocaat Jere de reformatorische stichting ervan de zaak in de doofpot te willen stoppen. 

Uit een mailwisseling in het bezit van Zembla, blijkt dat de voorzitter van het bestuur, predikant D. Heemskerk uit Uddel, samenwerkt met de Malawische minister die eerder een van de slachtoffers onder druk probeerde te zetten. Heemskerk was eerder voorzitter van de Hersteld Hervormde Kerk en maakte deel uit van het hoofdbestuur van de SGP. Hij vindt het "heel verdrietig" dat Zembla met het verhaal naar buiten is gekomen: “Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen die sterven van de honger of alle mogelijke moeite hebben om rond te komen [..] tegen betaling een bepaald getuigenis af te leggen.”

Drie van de zeven bestuursleden van de Nederlandse stichting zijn overigens al teruggetreden omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de zaak van A. wordt aangepakt. Zij willen niet op vragen over de kwestie reageren.

Het RD meldt dat Wim A. tegenover een bestuurslid van de stichting heeft laten weten dat er inderdaad seksuele contacten zijn geweest. Hij noemt het aantal van twee en voert ter verzachting aan dat de mannen niet minderjarig waren. Er zou sprake zijn geweest van wederzijdse toestemming.

Volgens Heemskerk is de verklaring die Wim A. heeft afgelegd over zijn schuld in deze zaak onder dwang tot standgekomen en nietig verklaard. Volgens de advocaat van de vermeende slachtoffers Jere is hier geen sprake van. En volgens Zembla blijven bewijzen hiervoor uit.

Zorgen
Dat er Nederlandse medewerkers van de stichting zijn die de de aantijgingen aan het adres van Wim A. geloven doet er volgens Heemskerk niet toe en is een zaak voor de rechter.

De vrouw van ds. Heemskerk vertelde dat de bestuursleden van de stichting in een spoedvergadering bijeengekomen zijn. Ze uitte haar zorgen bij CIP.nl. "Ik zeg altijd maar: 'Er is er Eén die ervan af weet, ook van onrecht'. Wij weten het niet voordat de rechter spreekt. We zijn allemaal daarvan afhankelijk en ik hoop op een goede uitspraak. Ik denk dat ze daar meer kunnen zien dan wij hier in ons verre land. Ik zou toch willen oproepen: doe voorzichtig, beschadig niet. Als toch over een paar weken de uitspraak komt, wacht dat dan rustig af, dan weten we meer."

Update: Donderdag 24 september is Wim A. opnieuw opgepakt in Malawi. Hij wordt nu ook verdacht van ontucht met minderjarige meisjes. Lees hier meer.  

Reacties

W
Verbazende opstelling van het bestuur.

Hoe kun je in vredesnaam iemand die van zo'n zwaar delict verdacht wordt aanvankelijk schorsen maar vervolgens alsnog tekenbevoegdheid krijgt voor betaalrekeningen? En hoe naïef moet je zijn om te denken dat je een dergelijk vermeend vergrijp in de doofpot kunt stoppen?

Tenslotte mijn meest prangende vraag : zou ds. of mevrouw Heemskerk al contact hebben gehad met een van de slachtoffers om hun kant van het verhaal te horen?

https://bnnvara.nl/zembla/videos/553104
K
In de refo kerken weet men heel goed wat men aan moet met homoseksuelen met een relatie in liefde en trouw: keihard weren uit de kerk.

Maar als één van de onzen in de praktijk brengt, waarvan Paulus zei dat voor hen het koninkrijk der hemelen niet is, trekken we alles uit de kast om onze broeder de hand boven het hoofd te houden. Want zelfs Heemskerk durft niet te ontkennen dat dat seksuele contact wel heeft plaats gevonden.

Zie hier wat er gebeurt, als je homoseksuelen een last op legt, die ze niet kunnen dragen. Diep treurig.

c
Kees is dit niet wat kort door de bocht? Bedoel jij dat een homoseksueel die strijd tegen zijn lichaam om God te dienen een gevaar is voor de samenleving?

Er is nog geen uitspraak gedaan door een rechter.

Is Wim A. schuldig dan moet het zeker niet in de doofpot want hij is dan een slaaf van de zonde inplaats een dienstknecht van God. Rom 6
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen