bellen vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

Auteur: Geerten van Breugel

Onderzoek onlinediensten levert interessante resultaten op: "Kerkleden durven via de telefoon meer te zeggen dan bij 'echt' bezoek"

Een internationaal onderzoek onder bijna 6500 voorgangers uit twintig landen naar diensten in coronatijd heeft verrassende uitkomsten opgeleverd. Hoogleraar Henk de Roest van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) deed samen met collega Theo Pleizier de Nederlandse tak van het onderzoek. "Voorgangers uit de breedte van de Nederlandse christelijke kerk omarmen de online mogelijkheden."

In Trouw geeft De Roest een reactie op de uitkomsten het onderzoek, die volgens hem nog niet compleet zijn. Zo zijn de resultaten van andere landen nog niet binnen en zijn dit slechts snelle uitkomsten. Toch wist hij interessante trends te ontdekken: “In de evangelische kerken was al veel ervaring met online kerk-zijn, maar dat gold niet voor de meeste andere kerken. Dat is in een snel tempo veranderd.” Ook werd er veel geëxperimenteerd, vespers, bijbelkringen en doordeweekse meditaties vonden plots online plaats. Het pastoraat blijkt het grootste knelpunt voor de voorgangers. "Daarin voelen ze zich gehinderd, al merken ze tegelijkertijd op dat kerkleden in een pastoraal gesprek dat via de telefoon gevoerd wordt, meer durven te zeggen dan bij een echt bezoek."