christenen IS Irak
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 september 2020 door Patrick Goede

Iraakse christenen richten zich weer op na poging tot uitroeing Islamitische Staat

Na jarenlange onderdrukking, vervolging en het bruut afslachten van christenen door de Islamitische Staat in Irak lijkt het christendom er weer bovenop te komen. Christenen Mathi Habib Khodor en zijn vrouw Nazik, die uren na de bevrijding in 2017 terugkeerden naar Qaraqosh, hadden nooit verwacht dat hun thuisstad weer tot leven zou komen."Ik huilde en huilde. Ik kon niet geloven dat zo'n mooie stad kon veranderen in een verwoest gebied", vertelt Mathi aan Christian Today.

Toen de Islamitische Staat in 2014 christenen uit hun huizen in Noord-Irak verdreef, namen Mathi en Nazik hun zes kinderen mee en vluchtten. Nu, zes jaar later, hebben ze een schuilplaats kunnen vinden tegen het coronavirus. In hun huis, dat herbouwd is. "We hebben het huis zo ingericht, zodat het er precies zo uitziet als we het vijf jaar geleden hebben achtergelaten", zegt de 55-jarige Mathi.

Het was echt beginnen bij nul voor de familie. "De huizen waren verwoest of platgebrand, er lag afval op straat, het was verlaten, niet geschikt om in te wonen", vertelt de vader van zes. Maar wanneer hij door Qaraqosh loopt, krijgt Mathi toch een gevoel van vastberadenheid. "Ik was vastbesloten om terug te keren en mijn huis hier weer op te bouwen. Ik wist niet hoe, maar ik wist dat ik een manier zou vinden."

Als onderdeel van de wederopbouw werden bijna 2000 huizen van Iraakse christelijke gezinnen hersteld. "Islamitische Staat probeerde ons uit te wissen als christenen, maar we zijn teruggekeerd", zegt Mathi. "Mijn stad was dood, maar nu leeft ze weer."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen