Pia Dijkstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 september 2020 door Geerten van Breugel

Pia Dijkstra (D66) neemt afscheid als Kamerlid: "Na de moord op Els Borst ben ik voorzichtig geworden"

Pia Dijkstra, Kamerlid voor D66, stopt als Kamerlid. De 65-jarige Dijkstra, die vooral bekend werd door de Donorwet en het wetsvoorstel Voltooid Leven, ambieert geen nieuwe plek op de lijst van de progressieve partij. Haar wetsvoorstellen leverden haar niet alleen positieve reacties op, zegt ze in de Volkskrant: "Na de moord op Els Borst ben ik voorzichtig geworden. We zijn in het afgelopen decennium enorm verhard."

Dijkstra krijgt bijna AOW en vindt het "tijd voor een nieuwe generatie". In het afscheidsinterview blikt ze terug op haar Kamerlidmaatschap, waarbij vooral de heftige tegenstand op haar wetsvoorstellen haar raakte.

"Ik ben neergezet als iemand die mensen alleen maar ziet als een zak organen. Terwijl ik heel zorgvuldig vormgeef aan wetgeving die levens redt. Ik vind dat heel lastig."

Zo plaatste een EO-presentator na het indienen van Dijkstra's voltooid leven-wet een plaatje van Magere Hein op Twitter met daaronder 'Dood 66'. Dijkstra: "Als je dan ziet dat een predikant, werkzaam bij de EO als presentator, een plaatje van Magere Hein op Twitter zet met daaronder 'Dood D66'. Ik heb veel leren verdragen, maar dit gaat echt ver over mijn tolerantiegrens."

Na de moord op Els Borst, een D66-minister die bekend was om haar progressieve denkwijze, werd Dijkstra voorzichtig, zegt ze. De man werd als 'verward' aangemerkt, maar het Kamerlid nam het toch serieus. "De Euthanasiewet die Els heeft ingevoerd, zou zijn motief zijn geweest. Hij is in zijn verwardheid wel geïnspireerd. Er was een dominee die na de moord op Els zei dat het een straf van God was."

Pia Dijkstra studeerde Theologie in Amsterdam en presenteerde diverse radio- en tv-programma's. Tussen 1988 en 2000 presenteerde ze het Achtuurjournaal van de NOS.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

c
mevr,Dijkstra is en was een zeer gevaarlijke vrouw en niet alleen nu maar zeker in de niet benoemde Zuid Afrika periodewaar ze toch graag omging met zeer gevaarlijke figuren waar onder ene verafgode Mandela enz.