Reiswijzer NPV
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET DE NPV

 

Nadenken over het levenseinde: Makkelijk? Nee. Belangrijk? Ja

September 2020, de zomerperiode ligt achter ons. De koffers zijn weer uitgepakt na onze vakantiereis. Of misschien zijn ze dit jaar in de berging gebleven: ook de zomer was dit jaar anders dan anders. We pakken de draad van het ‘gewone’ leven weer op. Mét regels en richtlijnen en de nodige onzekerheden, dat wel… Hoe leren we te leven met een virus, die in maart als een golf op ons af kwam? Komt er een tweede golf of niet? Risico’s nemen, risico’s uitsluiten? En wat als…?

Elk mensenleven is waardevol: van het prille begin tot in de hoge ouderdom. De NPV komt op voor dit leven.

Wat als…?
Het is een vraag die meerdere mensen de afgelopen maanden is gesteld: wat als u corona krijgt? Wilt u dan naar het ziekenhuis? Of thuisblijven? Naar de Intensive Care, of toch niet? In de eerste maanden van de crisis was er voor veel mensen ineens de confrontatie met de kwetsbaarheid van het leven en werd het een vraag met urgentie.

Nadenken over uw persoonlijke wensen rondom het levenseinde… Diep van binnen weten we hoe belangrijk het is om dit te doen, ook om het tijdig te doen. Ondertussen weten we ook hoe moeilijk dit kan zijn.

Nadenken over deze vragen is niet alleen zinvol in tijden van een coronacrisis, het zijn altijd belangrijke vragen. Een Bijbelse doordenking en het gesprek erover met onze naasten is belangrijk. Door op tijd over het levenseinde na te denken, beschik je over de nodige ‘bagage’, om in de laatste levensfase aandacht te geven aan dingen die echt belangrijk zijn.

Wijzer op reis
Maar hoe doe je dat? En waar begin je? Om hierbij te helpen heeft de NPV een koffer ontwikkeld, de ReisWijzer. Aan de hand van de hulpmiddelen kunt u vragen beantwoorden zoals: welke mogelijkheden zijn er, wat vind ik belangrijk in mijn laatste levensfase en wie of wat kan mij daarbij helpen? Een waaier met voorbeelden van persoonlijke situaties is de basis. U kiest een voorbeeldsituatie die het meest vergelijkbaar is met uw eigen situatie. Vervolgens vindt u een overzicht met tips voor bruikbare informatie die u in de koffer aantreft. Deze materialen kunt u doorlezen en gebruiken.

Hulpmiddel
De ReisWijzer is een nuttig hulpmiddel als het levenseinde een moeilijk onderwerp voor u is om over na te denken. De informatie in de koffer helpt om de eerste stap te zetten of om u juist verder te verdiepen in uw wensen en keuzes rond het levenseinde.

Nadenken over het levenseinde…
Belangrijk? Ja.
Makkelijk? Nee.
Hulp? Ja!

Vraag de ReisWijzer aan in onze webshop