Wouter van der Toorn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 september 2020 door Jeffrey Schipper

Draait het in de christelijke wereld te veel om onszelf?

"Vaak is de christelijke boodschap net zo verpakt als een selfmade coach: je bent het waard, je kunt het, jij doet ertoe. Je bent waardevol en je bent geliefd", merkt blogger Wouter van der Toorn op via zijn website Creatov.nl.

Hij schrijft over zijn kennismaking met de evangelische beweging. "Ik deed ertoe en het zou zomaar kunnen dat dat het was waarom ik die boodschap zo aantrekkelijk vond. Maar het blijft calvinistisch: alles draait om mij, mijn zieleheil, mijn bestemming. Later kwam de nog specifiekere variant erbij: God heeft je lief en heeft het beste met je voor. En je kunt je ook helemaal lekker voelen als je God ervaart tijdens de samenzang, de aanbidding of het zingen van christelijke liedjes." In programma's over geestelijke groei las Wouter veel over thema's als succesvol worden in je huwelijk, meer vrede vinden, het vinden van de volgende stappen van Gods plan met mijn leven. Kortom, het draait om onszelf.

De blogger merkt op dat Jezus "het nu niet zo op had met de dikke ikke". Hij vraagt zich af waarom het in onze geestelijke groei-programma's nooit gaat over gastvrijheid of demonstreren voor de goede zaak. "Wat heb ik eraan om vrede in m’n hartje te ervaren als ik m’n deur gesloten houd voor de nood in de wereld. (...) Mildheid en genade, daar zouden we radicaal meer in getraind moeten worden. Mezelf wegcijferen, ik weg uit het middelpunt."

Reacties

J
Eén stap tegelijk, Wouter. Als je je laat leiden door de Here, kom je vanzelf verder.
K
Wat mij betreft de grootste miskleun van de reformatie (die als reactie op een praktijk in de Roomse kerk volledig terecht was), is dat de focus volledig is komen te liggen op het eigen zielenheil en dat een persoonlijk geloof een voorwaarde is geworden voor dat eigen zielenheil.

Terwijl de boodschap van het evangelie juist is dat wij gered en dat wij er vrij uit mogen leven. Wij hoeven er niets aan bij te dragen en we hoeven ook niet te denken dat het niet voor ons is. En dat geeft tijd en ruimte voor de goede werken van het geloof.
ik ben heel blij met die vrede in m'n hartje want de 14 jaren ervoor zat ik aan de antipsychotica!Ik heb ook maar een max aan draagkracht en die is snel bereikt.Als ik mezelf moet wegcijferen

ben ik binnen de kortste keren

overspannen!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen