Hillsong Amsterdam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 september 2020 door Jeffrey Schipper

Femke Halsema vs. Hillsong: ChristenUnie Amsterdam stelt schriftelijke vragen

De Amsterdamse ChristenUnie-fractie heeft opgemerkt dat burgemeester Femke Halsema Hillsong Amsterdam op het matje roept. Ze impliceert dat de kerkelijke gemeente zich schuldig maakt aan homofobie en kondigde om die reden een 'ernstig gesprek' aan met de huurbaas van de charismatische gemeente, Theater Amsterdam. De lokale ChristenUnie stelt schriftelijke vragen.

'Wanneer het bestuur van de stad meent in gesprek te moeten treden met de verhuurder die vastgoed verhuurt aan de kerk, ishet belangrijk dat het college hier uitgebreid tekst en uitleg over geeft, aangezien dergelijke uitspraken een grote impact hebben op de gemeenschap', schrijft de ChristenUnie aan het college van burgemeester en wethouders. Ook vraagt de ChristenUnie zich af waarom er niet met de kerk zelf gesproken kan worden.

De ChristenUnie vraagt zich ook af hoe de uitspraken van de burgemeester over de kerkzich verhouden tot een eerdere brief van de burgemeester, waarbij de burgemeester aangeeft alleen de vrijheid van expressie te willen begrenzen als er gevaar is voor de openbare orde of de opvattingen aanzetten tot haaten geweld.

De ChristenUnie-fractie schrijft: 'Gezien de onrust en onduidelijkheid die er is ontstaan na de gedane uitspraken en de verdere gevolgen wat dit betekent voor religieuze gemeenschappen in de stad, vraagt de ChristenUnie om duidelijkheid van het college aangezien dergelijke acties zoals het aanspreken van verhuurders haaks lijken te staan op het eerdere standpunt van de burgemeester verwoord in genoemde brief.'

Enkele schriftelijke vragen zijn: 'Is er volgens het college sprake van strafbare feiten gepleegd door de Hillsong kerk? Hoe verhoudt zich dit voorval en de uitspraken van de burgemeester tot de scheiding van kerk en staat? Erkent het college de spanning die er bestaat tussen de vrijheid van godsdienst en de scheiding van kerk en staat en het door het college in gesprek treden met geloofsgemeenschappen of contractpartijen vanwege niet-strafbare, maar door het college ongewenste opvattingen?'

De fractie van de ChristenUnie benadrukt alle vormen van haat en geweld richting LHBTI’ers sterk af te keuren en is van mening dat dergelijke strafbare feiten hard aangepakt dienen te worden.

Lees ook: Burgemeester Halsema tikt Hillsong Amsterdam op vingers vanwege 'homofobie'.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen