Mark Rutte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2020 door Jeffrey Schipper

Premier Mark Rutte: "Zing alstublieft niet in kerken"

"Ga alstublieft niet zingen in kerken. En als je dat toch doet, dan op een podium en niet de hele gemeenschap", aldus premier Mark Rutte vandaag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Zijn boodschap heeft te maken met de recente opleving van het virus. Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen worden naar verwachting deze week nog regionale maatregelen getroffen. Mogelijk komt er vrijdag ook nog een persconferentie met premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Dat laten ingewijden weten, na berichtgeving van RTL Nieuws.

"Ga alstublieft niet zingen in kerken. En als je dat toch doet, dan op een podium en niet de hele gemeenschap."

Tijdens een eerder Kamerdebat, eind juni, zei Rutte: "Zingen in een groep kan niet. Dus ook niet in de kerk. Dat gaat gewoon niet. Het zijn te grote risico’s." "We weten nog heel veel niet”, voegde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) toe. “Maar wat we wel weten is dat zingen heel veel risico op verspreiding met zich meebrengt, zelfs als je de 1,5 meter handhaaft. We vinden het daarom verstandig om dat advies te geven aan kerken."

SGP-leider Kees van der Staaij stelde zich tijdens het Kamerdebat uitermate kritisch op. “Hoe kan het dat er niet eerst gekeken wordt welke mogelijkheden er zijn om risico’s te beperken? Denk aan de 1,5 meter, thuisblijven bij klachten, goede ventilatie en ingetogen zingen. Ik hoor gewoon van het RIVM dat dat best zou kunnen. De minister-president trekt dan wel heel verregaande conclusies door te zeggen dat we het anders gaan doen. Dat raakt ook de godsdienstvrijheid. Zo werkt het toch niet?”

Kerken gaan in de praktijk heel wisselend om met het advies. In sommige kerken wordt niet gezongen, in andere kerken zingt alleen een groepje zangers. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaf kerken vanaf juli groen licht. Tegelijkertijd wijst de kerk via de eigen website uitgebreid op de risico's. 'Het risico op besmetting (door inademing van aerosolen) in grote oudere kerkgebouwen en in de buitenlucht is klein', stelt de PKN.

De BBC geeft aan dat er nauwelijks verschil zit in de productie van aerosolen bij zingen en spreken op hetzelfde geluidsniveau.

Begin juli verscheen een advies van de werkgroep Zingen in de kerk, bestaande uit experts op het gebied van ventilatie en binnenmilieu. De onderzoekers stellen dat het risico op besmetting door het inademen van aerosolen zeer klein is in een grote, monumentale kerk. In een kleine kerk of kerkelijke ruimte wordt aangeraden om tijdens en na het zingen een mondkapje te dragen. 'Brede gemeentezang' raadt de werkgroep bovendien af.

Volgens het Reformatorisch Dagblad zingen de meeste kerken in Nederland wel, ondanks het advies van de regering dit niet te doen. Uit een peiling onder bijna 2300 Nederlandse kerkgangers bleek dat 22% iedereen in de dienst zingt zoals gebruikelijk en bij 43% wordt er ingetogen gezongen. Slechts 6% van de ondervraagden heeft helemaal geen samenzang meer in de kerk.

Vorige maand bleek uit Brits onderzoek dat zingen geen groter gevaar vormt dan praten. Wetenschappers onderzochten de aerosol- en druppelproductie bij vijfentwintig professionele zangers. De deelnemers van het onderzoek deden verschillende zang-, spraak-, ademhalings- en hoestoefeningen. De BBC geeft aan dat er nauwelijks verschil zit in de productie van aerosolen bij zingen en spreken op hetzelfde geluidsniveau.

Nog geen lid van CIP? Klik hier.

Reacties

A
Ik vind dat de kerkelijke gemeente zelf haar verantwoordelijk dient te nemen. Er is Godsdienst vrijheid en scheiding van kerk en staat. Als voorganger heb ik de laatste tijd een keur aan liturgische invullingen meegemaakt. Van de tekst lezen van psalm of lied, neuriën, voorzangers en zangeressen, muziekopnames en het totaal zingen van de aanwezige gemeente.Maar wat in het algemeen opvalt is de lauwe geestelijke houding van de kerkgenootschappen. Wat ik mis is het getuigenis van de kerk in deze pandemie. Het vertrouwen op God.
G
Er is er maar één die flink voordeel heeft als de gemeente geen lofprijzing liederen zingt. En dat is niet de Here Jezus. Die ene, heeft deze gelegenheid dan ook met beide handen aangegrepen om de gemeente te stoppen met zingen en het is hem ook nog aardig gelukt. Wie volgen we, die ene, of de Here Jezus, want Hem zij de glorie.
WWJD: What Would Jesus Do ?
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen