Kruispunt Vathorst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2020 door Jeffrey Schipper

Grensoverschrijdend gedrag en ambtsmisbruik: Predikant uit Amersfoort geschorst

Vanwege ‘een ernstige veronachtzaming en misbruik van het ambt’ komt er een einde aan de verbintenis tussen dominee Jaap Hansum en de protestantse gemeente Kruispunt Vathorst in Amersfoort. Verschillende media melden de schorsing op basis van onderzoek van het Classicaal College voor het Opzicht (CCO).

Eerder dit jaar kwamen er signalen binnen over grensoverschrijdend gedrag van de voorganger. Uit het onderzoek van het CCO kwam vervolgens naar voren dat Hansum bij een vrouwelijk gemeentelid te ver is gegaan. De kerkelijke gemeente bevestigt dit tegenover het AD. "De dominee heeft ongepast gehandeld voor een predikant en is de grens van zijn functie te buiten gegaan", vertelt woordvoerder Pim Boven van Kruispunt. De zaak wordt niet aan justitie voorgelegd, omdat het grensoverschrijdende gedrag niet onder het strafrecht valt.

De getrouwde vader van drie kinderen is sinds vorig jaar werkzaam in Kruispunt Vathorst, een unieke samenwerkingsgemeente (PKN-CGK-NGK). Eerder was hij missionair predikant in Antwerpen en gastdocent aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Later was hij tussen 2009 en 2013 docent en studentenpastor aan de Hear East School of Theology in Beiroet, Libanon. Tot zijn komst naar Amersfoort was Hansum als predikant in Lunteren actief.

Hansum kan nog in beroep gaan tegen zijn schorsing. Doet hij dit niet, dan is deze definitief per 7 oktober. "Afgelopen zondag heb ik tijdens de dienst voorbede gedaan. En ja, ook voor hem", aldus woordvoerder Pim Boven.

Reacties

A
Altijd verdrietig! Aanval van de satan op de kerk. Laten we bidden voor hen die een leidinggevende positie hebben in onze gemeentes/kerken.
A
De laatste zin raakt mij, bidden doen we m.i. vooral voor allen die zondigen, ons gebed dient er zeker te zijn voor onze voorgangers zijn vooral het mikpunt van de Satan. Als een dominee of voorganger struikelt of valt, heeft dit een geweldige impact. De Eer van God wordt aangetast, de gemeente verontrust, de betrokkenen ernstif beschadigd. Ik zou dus niet willen zeggen bidden ook vor hem, maar bidden juist voor hem en alle betrokkenen. Om vergeving en helling tot eer van God en het heil van onze medemens.
@À. Postmus: inderdaad. Wijze raad. Een scherpschutter viseert officieren...
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!