Chuck Feeney
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

17 september 2020 door Patrick Goede

Miljardair Chuck Feeney geeft fortuin weg en vervult zijn laatste wens: blut zijn voor zijn dood

Chuck Feeney had ooit een vermogen van maar liefst 9 miljard euro. Maar hij heeft sinds 1982 al zijn geld weggegeven. Hij is inmiddels 89 jaar oud en oprichter van de Duty Free winkels waar toeristen op luchthavens belastingvrij kunnen shoppen. Zijn decennialange filantropie heeft de finishlijn gehaald en hij mag dat zelf nog mee maken, meldt Forbes.

Feeney is wars van financiële uitspattingen. Hij leeft nog steeds in een bescheiden appartement dat veel weg heeft van een veredelde studentenkamer. Hij en zijn vrouw kunnen gelukkig nog leven van een pensioenpot van ongeveer 2 miljoen euro. Al is het dus de vraag of een groot deel daarvan ook niet wordt weggeven. 

Feeney deed al zijn giften anoniem. Hij is een voorbeeld voor bekende filantropen als Bill Gates. Zijn motto 'Give while you live' (geef terwijl je leeft) is voor veel exorbitant rijke ondernemers een inspiratiebron geweest. "Ik zie er weinig reden toe om het weggeven te vertragen als je zoveel goed kunt doen. Het is veel leuker om je fortuin weg te geven als je nog leeft dan wanneer je er niet meer bent", aldus Chuck Feeney.

Reacties

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!