Rik Mercy Ships
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET MERCY SHIPS

 

Aan boord in tijden van corona? Rik doet het

"Aan boord geef je handen en voeten aan je geloof", vertelt Rik van Doorn (28), binnenkort vrijwilliger aan boord van de Africa Mercy van Mercy Ships. Op dit moment is hij vrijwilliger hij in het magazijn van de organisatie als logistiek medewerker, maar juist nu heeft hij besloten naar het schip toe te gaan.

Wat vind je het mooiste aan Mercy Ships, wat raakt jou?
"De community van Mercy Ships. Aan boord zitten allemaal mensen die hetzelfde willen doen. Andere organisaties zijn concreet gericht op zending, maar dat past wat minder bij mij. Ikd wil vanuit een christelijke visie iets doen, maar dan praktisch bezig zijn. Mercy Ships is daar perfect voor!"

Wanneer kwam de keuze om mee te gaan op het schip? En hoe lang ga je mee?
"Het is vier jaar geleden dat ik ging nadenken over meegaan op het schip, toen ik nog bezig was met studeren. Twee jaar geleden had ik mij aangemeld om mee te gaan, maar toen kreeg ik een relatie, dus heb ik mij weer afgemeld. Het liep anders en er was niets meer dat mij weerhield om mee te gaan op het schip."

Welke stappen moet je ondernemen na een aanmelding?"
"Je moet inentingen halen en alles regelen met verzekeringen. Ook moet je natuurlijk de tickets voor de reis regelen. Deze dingen waren allemaal nieuw voor mij, dus die moest ik goed uitzoeken. Gelukkig helpt Mercy Ships hierbij en kan je met al je vragen bij hen terecht. Ook heb ik een gesprek gehad met een coach, omdat ik voor een langere periode op het schip ben. Een coach kijkt waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Het leven aan boord is anders dan het leven hier, dus zo iemand is fijn om in de buurt te hebben."

Heb je nu al contact met andere vrijwilligers gehad?
"Er zit toevallig iemand uit mijn kerk aan boord, dus die heb ik al gesproken. Ook was er een tijdje geleden een ontmoetingsdag voor mensen die nu aan boord zouden zitten. Het was leuk om verhalen met hen uit te wisselen."

Wat wordt jouw rol op het schip?
"Ik ga in de logistiek werken. Ik houd bijvoorbeeld bij hoeveel spullen er binnenkomen. Denk bijvoorbeeld aan al het eten dat binnenkomt, maar ook matrassen, kantoorartikelen, technische/medische spullen en post uit de thuislanden. Ook ga ik containers uitladen, voorraden tellen, het magazijn schoonmaken en de spullen vanuit het magazijn naar de juiste afdelingen brengen. Dus dat wordt veel rondlopen en sjouwen."

Heeft corona invloed gehad op jouw keuze om nu aan boord te gaan?
"Ik kijk er al heel lang naar uit om mee te gaan en eigenlijk had ik al besloten om mee te gaan dus daar is niks in veranderd, behalve dat het schip nu in onderhoud in Tenerife ligt en niet in Afrika. Ik blijf gewoon net zo lang tot we weer naar Afrika mogen."

Waar kijk je het meeste naar uit?
"Ik kijk uit naar de community aan boord, dat lijkt mij echt heel tof. Ook kijk ik uit naar de manier van leven met God. Ik denk dat dit aan boord heel anders is dan wat ik gewend ben. Hier gaan veel dingen op de automatische piloot. En aan boord geef je handen en voeten aan je geloof in God."

Wat ga je het meeste missen?
"Familie en vrienden. Ik ben nu veel met mensen aan het afspreken. Het besef dat ik deze mensen zo lang niet ga zien zal denk ik pas in de laatste week komen. Gelukkig kan je ze altijd online spreken, want er is internet aan boord. Dus via berichtjes en foto’s kunnen we contact blijven houden."

Als je aan boord komt, moet je momenteel twee weken in quarantaine, zie je daar tegenop?
"Nee, eigenlijk vind ik het wel lekker. Dat zeg ik nu, maar na een week zal ik het wel zat zijn. Een goed dagritme is denk ik belangrijk, dus op tijd naar bed en genoeg bewegen. En wat zijn nou twee weken op 1,5 jaar? Dat moet te doen zijn."

Denk je dat je over 1,5 jaar anders terugkomt dan voorheen?
"Ik denk dat mijn prioriteiten anders liggen als ik terugkom van het schip, dus wat ik belangrijk vind in het leven. Ook weet ik zeker dat mijn relatie met God versterkt is als ik terugkom."

Wat denk je dat je het meest gaat ontroeren tijdens je tijd op het schip?
"De patiënten. Als ik nu filmpjes zie van patiënten aan boord, kan dat mij erg ontroeren. Ik krijg altijd kippenvel als ik dat zie. Laat staan als ik zelf aan boord ben. Soms is het te voorspellen wat er gaat gebeuren, maar het blijft zo mooi, het blijft mij ontroeren."

Heb je tips voor de mensen die erover nadenken om een tijdje mee te gaan op het schip?
Ik zou zeggen, neem contact op met Mercy Ships Holland! Zij kunnen al je vragen beantwoorden. Ook staan er veel filmpjes op YouTube die een impressie geven van de sfeer aan boord. Dat gaat verder dan de feiten die je op de website kan vinden. Het geeft je wat meer een gevoel dat bij Mercy Ships past. Het is gaaf om de stap te zetten om mee te gaan op het schip, op avontuur!"

Ga ook mee
Ben je na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig en enthousiast geworden over het werk van Mercy Ships? Klik dan hier voor alle mogelijkheden aan boord, maar ook aan wal. Jouw avontuur met Mercy Ships kan nu al beginnen.

Ga ook mee aan boord!