Het drama op Lesbos: wat kunnen christenen doen?

God17 september 2020 Peter Overduin
Peter Overduin

Ik las vorige week deze reacties van een aantal christenen op het beleid van de overheid om honderd vluchtelingen op te nemen. In eerste instantie las ik de verontwaardigde reacties van diverse christelijke BN'ers met instemming. Hoe haalt de overheid het in haar hoofd om nu maar honderd vluchtelingen op te nemen en om vervolgens die honderd van het aantal in de toekomst op te nemen vluchtelingen af te halen? Alsof men koehandel aan het bedrijven is, schandalig!

Ik begrijp deze reacties helemaal. Als we zelf praktisch gezien weinig tot niets kunnen doen, dan in elk geval toch onze stem verheffen en onze verontwaardiging laten blijken?! En het moet ook zeker gebeuren dat deze acute nood onder de aandacht wordt gebracht in de hoop de politiek op andere gedachten te brengen. Maar daar gaan we de onderliggende oorzaken niet mee oplossen. Het blijft dweilen met de kraan open. Terecht vroeg iemand - in een niet mis te verstane reactie - zich af: "Waar is de hedendaagse Martin Luther King met een droom?"

Die uitspraak deed mij direct aan Jezus van Nazareth. Als er iemand in de menselijke geschiedenis is geweest die zich de nood van mensen aantrok dan Hij wel. Hij was zelfs bereid om de verkondiging van zijn boodschap met de dood te bekopen. En welk doel had hij met zijn boodschap voor ogen?

"Hij heeft Mij gezonden om aan gevangenen loslating te verkondigen en aan blinden het gezicht, om verbrokenen heen te zenden in vrijheid, om te verkondigen het aangename jaar des Heren." (Luk.4:19)

Jezus' boodschap was onmiskenbaar gericht op het hier en nu, op het koninkrijk van God dat binnen in ons is.

En hoe dacht Jezus deze boodschap waar te maken? Hij riep mensen op zich te bekeren, omdat het koninkrijk van God nabij was (letterlijk: binnen in hen was). En deze boodschap is heden ten dage nog net zo actueel, misschien wel actueler dan ooit.

"Want ik schaam mij het evangelie niet; want het is een kracht (als van dynamiet) van God tot behoud (soteria) voor een ieder die gelooft." (Rom.1:16) En daarbij gaat het niet alleen om het geestelijke behoud van mensen, maar juist ook om bevrijding van - en herstel van de gevolgen - van de collectieve vloek van zonde en dood waar we op aarde mee te maken hebben.

Nog steeds verwacht het merendeel van de christenen het herstel van alle dingen in de toekomst nadat Jezus van Nazareth op de wolken zou zijn teruggekomen. Deze toekomstverwachting heeft zeker iets moois in zich, maar we doen er de boodschap van Jezus geen recht mee! Sterker nog, we ontkrachten ermee de oproep van Jezus tot bekering. Zijn boodschap was onmiskenbaar gericht op het hier en nu, op het koninkrijk van God dat binnen in ons is. Dat koninkrijk kunnen we hier en nu zichtbaar maken door ons te bekeren. Dat was de boodschap van Jezus, pur sang.

Hoe eerder wij ons bekeren, hoe eerder we de onmenselijke en ondraaglijke situaties - zoals die zich momenteel op Lesbos voordoen - uit de wereld kunnen helpen. Iedere dag dat we langer wachten met het gehoor geven aan de oproep tot bekering, is er één te veel!

Jezus van Nazareth had een droom en die droom klinkt nog steeds hetzelfde: "Bekeert u, want het koninkrijk van God is binnen in u!". De vraag die zich opdringt is wat die bekering waar Jezus toe opriep dan concreet inhoudt?

Hoe eerder wij ons bekeren, hoe eerder we de onmenselijke en ondraaglijke situaties - zoals die zich momenteel op Lesbos voordoen - uit de wereld kunnen helpen.

Laten we daarvoor even teruggaan naar het begin. De mensheid is onder de vloek van zonde en dood terecht gekomen doordat men kennis kreeg van goed en kwaad. Het hele systeem van het oude verbond - met als kern dat men vergeving van zonden op grond van een offer kon ontvangen - was gebaseerd op de kennis van goed en kwaad. Tegen deze achtergrond riep Jezus zijn volksgenoten op: "Bekeert u van deze uiterlijke ceremonies, want het koninkrijk van God is binnen in u." Binnen het koninkrijk van God wordt er niet gezondigd (1 Joh.3:9) en hoeft er niet geofferd te worden. In het koninkrijk van God doet men niet aan goed en kwaad en laat dat koninkrijk van God nu binnen in ons zijn. Zolang we ons bewustzijn echter blijven vervuilen met de kennis van goed en kwaad, zal de vloek van zonde en dood van kracht blijven en zullen we de gevolgen van deze vloek op aarde blijven zien. We dienen ons te bekeren, ons bewustzijn te reinigen van dode werken. De dode werken van onszelf en elkaar veroordelen op grond van de kennis van goed en kwaad.

Vanaf het moment dat we gaan geloven in datgene wat we nog niet zien (het koninkrijk van God, Christus in ons) begint onze bijdrage aan het zichtbaar worden van het koninkrijk van God op aarde. En dat geloof vraagt om een radicale bekering in ons denken. Een bekering van het denken in goed en kwaad, op grond waarvan we onszelf en de wereld om ons heen veroordelen, naar een wandel in het Licht waar goed en kwaad geen rol spelen. De oproep tot bekering gaat gepaard met de oproep om te geloven in datgene wat we met onze natuurlijke ogen (nog) niet zien (Hebr.11:1) en in onze stoutste dromen misschien zelfs niet durven geloven.

Dat brengt mij terug bij alle reacties van de christelijke BN'ers. Er klinkt diepe verontwaardiging in door over het diep tragische leed dat zoveel mensen, die al zoveel leed hebben moeten doorstaan, treft en die verontwaardiging is meer dan terecht! Tegelijk proef ik harde veroordeling op basis van goed en kwaad richting de overheid, maar ook richting de vluchtelingen die de brand zelf veroorzaakt zouden hebben. Ik heb geen enkele behoefte om deze reacties te veroordelen, maar ik wil er mee aangeven dat zolang we ons niet bekeren van het denken in goed en kwaad, het er in de toekomst niet beter op zal worden.

We (en die oproep richt ik ook tot mijzelf!) dienen ons te bekeren van een wandel vanuit het vlees naar een wandel in de Geest.

"Hij heeft ons bekwaam gemaakt om dienaren te zijn van een nieuw verbond, niet der letter, maar des Geestes, want de letter doodt, maar de Geest maakt levend." (2 Kor.3:6)

Laten we ons daarom bekeren van het wettische systeem van het oude verbond (lees: wet - overtreding - schuld/oordeel - offer - vergeving/genade), dat gebaseerd is op de kennis van goed en kwaad, naar het nieuwe verbond, dat gebaseerd is op de radicale genade van Christus, die alles en in allen is (Kol. 3:11). Zo kennen wij dan vanaf nu niemand meer naar het vlees (2 Kor. 5:16).
Zodra we onze 'binnenwereld' laten bepalen door de volheid en genade van Christus, zal de opstandingskracht van Christus in onze 'buitenwereld' zichtbaar en tastbaar gaan worden.

Moeten we in de tussentijd met ons hoofd in de wolken lopen en ons verder niets aantrekken van wat er op Lesbos gebeurd? Nee, zeker niet! We mogen doen wat onze hand vindt om te doen. Maar zonder veroordeling naar onszelf en naar anderen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

Meerartikelen

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr