Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 september 2020 door Kerk in Actie

Khaldoun keerde terug naar Syrië: "Ik wil niets liever dan mijn kerk weer herstellen"

Khaldoun (42) ontvluchtte het oorlogsgeweld in Syrië en dat bracht hem in Europa. Vorig jaar keerde hij terug naar Syrië. Daar loopt hij tegen flinke uitdagingen aan. Er is maar één christelijke familie in zijn dorp over. Hij mist de hechte christelijke gemeenschap die er vroeger was. Zijn hoop? De kerk herstellen, zodat ook anderen weer terug willen keren.

"Ik heb tweeënhalf jaar in Duitsland gewoond, maar kon er niet aarden. De cultuur paste niet bij mij, ik voelde mij een nummer en kon moeilijk werk vinden. Daarom besloot ik, ondanks de dure overtocht, terug te keren. Het was fijn om mijn familie weer te ontmoeten en in mijn vertrouwde omgeving te zijn", vertelt Khaldoun.

Geschrokken van verwoestingen
Toch loopt hij tegen flinke uitdagingen aan. "Voor de oorlog werkte ik als vertegenwoordiger van frisdranken. Nu is er bijna geen werk. Ook ben ik geschrokken van de verwoestingen." Als hij in het dorp is waar hij opgroeide, komen de herinneringen boven. De kapel waar hij altijd wilde trouwen, de hechte christelijke gemeenschap die hier generaties lang samenleefde. Voor de oorlog woonden er driehonderd christelijke families, maar die zijn op één na allemaal vertrokken. De kerk en de moskee zijn verwoest.

Mondjesmaat keren mensen terug. De enige achtergebleven christelijke familie heeft plannen om de kerk te herbouwen. "Ook ik wil me inzetten om dit dorp weer op te bouwen", zegt Khaldoun. "Mijn hoop is dat andere mensen mijn voorbeeld volgen, maar ik heb er vraagtekens bij. Mensen die elders wel konden aarden en werk hebben, zullen niet zomaar terug willen. Maar misschien, als de kerk er weer staat, komen ze toch."

Najaarsactie voor de kerken in Syrië
De jarenlange burgeroorlog in Syrië heeft diepe sporen nagelaten: meer dan 12 miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven en een groot deel van de bevolking leeft in armoede. Ook de kerk heeft het zwaar. Veel christenen moesten vluchten, kerkgebouwen zijn verwoest. Toch wil de kerk in Syrië, juist in deze enorme nood, een baken van hoop zijn. Ze biedt hulp aan mensen die zijn getroffen door geweld of moesten vluchten, ongeacht hun afkomst of geloof. In regio’s waar mensen voorzichtig terugkeren, helpt de kerk bij het herstel van kerkgebouwen, scholen, bejaardenhuizen en gemeenschapscentra, kortom bij het weer opbouwen van een kerkgemeenschap. Herstel van de kerk, het hart van de christelijke gemeenschap, betekent immers herstel van de hele samenleving en hoop voor de toekomst.

Op 20 september werd er landelijk gecollecteerd voor herstel van Syrische kerken. Lees hier meer over het project 'Bouw de kerk in Syrië weer op'.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen