Tom Mikkers vs. Paul Visser
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2020 door Jeffrey Schipper

Tom Mikkers vs. Paul Visser: wordt kerkverlating versneld door corona?

Versnelt corona de ontkerkelijking met 10 jaar? Veel mensen zouden volgens de Volkskrant de kerk niet meer bezoeken, nadat veel samenkomsten maandenlang niet plaats konden vinden. Moeten kerken zich grote zorgen maken of deze crisis juist een zegen? Dominee Paul Visser maakt zich zorgen en dominee Tom Mikkers ziet juist een positieve ontwikkeling. In het Radio 1-programma Dit is de Dag ging het tweetal met elkaar in discussie.

Onlangs liet dominee Thea de Ruijter van de protestantse gemeente in Dronten tegenover de NOS weten dat het aantal kerkbezoekers tegenvalt. "Mensen hebben maandenlang tegen ons en elkaar gezegd: we missen het, we missen de diensten. We dachten dat het een probleem zou worden, met die dertig plekken. Maar de aanmeldingen bleven achter." Er was zelfs zo weinig animo dat de gemeente besloot om niet op te schalen naar het maximum aantal bezoekers van 100 toen dit in juli mogelijk werd.

"Het zou goed kunnen dat mensen die voor de coronacrisis uit gewoonte naar de kerk gingen het na een half jaar niet kunnen opbrengen om die gewoonte opnieuw op te pakken", zei Paul Visser vorige week bij Family7.

Klik hier om het debat bij Radio 1 terug te luisteren.

Reacties

J
Ik word een beetje moe van iedere keer die voorbarige conclusies. De conclusie omtrent kerkverlating is pas te stellen wanneer we Corona onder controle hebben.

Ik ken genoeg mensen, waaronder ikzelf, die wel heel graag willen, maar nog niet durven. Mensen die werken in een cruciaal beroep, mantelzorgers en mensen die binnen de kwetsbare groep vallen.Persoonlijk vind ik deze conclusie uiterst pijnlijk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!