Tempelberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2020 door CIDI

'Luidsprekers Israëlische politie op Tempelberg zijn provocatie'

Palestijnse en Jordaanse autoriteiten hebben hun uitgesproken ongenoegen geuit over de installatie van luidsprekers bij de Tempelberg. De nieuwe geluidsinstallatie vormt volgens de Wakf, het orgaan dat sinds 1967 op de Haram al-Sharif met de scepter zwaait, een “grove schending Israël’s plichten als de bezettende macht”, schrijft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

De luidsprekers werden door de Israëlische politie geplaatst bij de Zuiveringspoort (Bab al-Mathara), om instructies om te roepen op het vaak drukke en onrustige Tempelbergplein. De Wakf nam grote aanstoot tegen de nieuwe voorzieningen. Het was de derde keer dat geluidsapparatuur op een poort bij het Al-Aqsa-complex geplaatst is sinds 2017, wat telkens gepaard gaat met uitingen van Palestijnse en Jordaanse verontwaardiging.

Op de berg waar ooit de tempel stond staan nu de voor moslims heilige rotskoepel en de Al-Aqsa moskee. Toen Israël in 1967 de Tempelberg op Jordanië veroverde, lieten de Israëlische autoriteiten de beheer over de berg over aan de Jordaanse Waqf. Onder het beheer van de Waqf is het verboden voor niet-moslims om op de berg te bidden.

De vrees bestaat dat de luidsprekers gebruikt zou kunnen worden om Joodse gebeden, of omroepen in het Hebreeuws voor Joodse toergroepen, die de Tempelberg mogen bezoeken, maar er onder geen beding mogen bidden, zelfs niet in stilte.

Lees ook: Turkije richt pijlen op de Tempelberg: waarom?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"De vrees bestaat dat". Wanneer ze op ongegronde redenen gebruikt worden door Israel, is het vroeg genoeg om te klagen, lijkt mij.

Maar Ja, ook de Palestijnen zullen het gezegde wel kennen van "De aanval is de beste verdediging".