koptische christenen egypte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 september 2020 door Nienke Alblas

Systematische ontvoeringen christelijke vrouwen in Egypte aan het licht gebracht

Jaarlijks worden er systematisch ongeveer vijftien vrouwen uit de koptisch christelijke gemeenschap in Egypte ontvoerd. De Amerikaanse hulporganisatie 'Coptic Solidarity' bracht afgelopen week een rapport uit over de ontvoeringen van de meisjes. De Christian Post vat het rapport 'Jihad van de Baarmoeder: Mensenhandel van koptische vrouwen en meisjes in Egypte' samen.

Uit het rapport blijkt 'het gebrek aan ingrijpen door de Egyptische overheid'. De ontvoeringen schenden de internationale afspraken tegen mensenhandel en kindermisbruik. Vrouwen en meisjes van 16 tot 39 jaar oud worden ontvoerd uit hun gemeenschap. Een paar dagen na de ontvoering sturen de vrouwen veelal een video waarin zij gesluierd te zien zijn. De vrouwen vertellen in de video dat ze zich hebben bekeerd tot de islam en vrijwillig huis en haard hebben verlaten. 

In slechts een aantal van de om en nabij 500 ontvoeringen van de afgelopen tien jaar waren de huwelijken oprecht. Voor de dertien vrouwen uit het rapport is dit niet het geval. Zij zijn slechts 'het topje van de ijsberg'. Een van de vrouwen uit het rapport is Sarah Atef (23). Zij werd in juni 2019 ontvoerd en meldde een paar dagen later dat ze verliefd was geworden op een moslim, zich bekeerd had en getrouwd was. "De vrienden van Sarah geven aan dat dit zeer onwaarschijnlijk is, omdat Sarah van haar geloof hield en een toegewijde christen was."

"Vrouwen die verdwijnen herstellen bijna nooit en leven in een onvoorstelbare nachtmerrie", stelt het rapport. "Het grootste deel van de vrouwen herenigd nooit met hun familie en vrienden, omdat de corrupte, Egyptische politie weinig tot geen actie onderneemt." Egypte staat op plek 16 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Vervolging is merkbaar in het openbare leven en binnen de familiesfeer.


Christenvervolging
- Opnieuw 35 christenen opgepakt in Eritrea
- Chinese christen getuigt van marteling in 'hersenspoelkamp': "Ik wilde liever dood"
- India: 8 christenen gewond na gewelddadige inval in huiskerk
- Dochters voorganger verkracht door moslims nadat vrouw van imam christen werd
- Rechtszaak Pakistaans christelijk echtpaar wéér afgezegd: "Onmenselijk"
Meer over Christenvervolging »

Reacties

C
Jaarlijks vijftien.. 500 in 10 jaar.. svp. beter narekenen, want dat geeft meer vertrouwen in de andere details..

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen