Sanela en zoon
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

21 september 2020 door Stichting HOE

Hoop na wanhoop

'Ik wil graag een verhaal met jullie delen', schrijft Aleksandar, een partner van Stichting Hulp Oost-Europa (HOE). 'Dit is het verhaal van iemand aan wie jullie geld hebben gegeven om het huis op te knappen. Ik wil graag dat jullie meer weten over haar leven en achtergrond.'

“Ik ben Sanela en ik ben 26 jaar oud. Ik heb drie kinderen: twee dochters en een zoon.” Tranen springen in haar ogen.
“Gaat het wel goed met je?” vraag ik. Ze zegt: “Mijn hart is gebroken, ik heb mijn twee dochters al een jaar niet gezien.”

Sanela woont in het huis van haar ouders, op twintig vierkante meter, in kamers die op instorten staan. Ze probeert vrede te vinden, samen met haar twee jaar oude zoontje.

Ze heeft een ontzettend trieste jeugd gehad…

“Toen ik twaalf was, begon mijn moeder me te verkopen aan oude mannen die me seksueel misbruikten. De meeste mannen lagen ziek op bed en ik moest met hen naar bed. Dit gebeurde minstens twee keer per week. Het was heel pijnlijk, maar wie vroeg mij daarnaar? Mijn vader was elke dag dronken, mijn moeder wilde niet werken en ik moest voor het geld zorgen. Als ik zou weigeren, zou moeder me met een metalen pijp slaan…

Toen ik dertien jaar oud was, moest ik naar oude en naar jonge mannen. Ik begon te drinken. Mijn moeder kocht kleding voor me alsof ik een prostituee was.

Toen ik zestien was ontmoette ik een heel leuke jongen en na drie maanden relatie trouwde ik met hem. Hij hield van mij…tot ons eerste kind kwam, daarna was ik zijn prostituee.

Hij was erg agressief tegen mij en zei altijd dat ik niets was, dat ik een prostituee ben, dat hij niet meer met mij wilde leven. In die tijd kregen we ons tweede kind. Waar moet ik heen, Heer?”

Ze huilde zo hard toen ze me dit vertelde. “Wat gebeurde er toen?”

“Op een nacht was ik aan het slapen en mijn man kwam binnen met een nieuwe vrouw. Hij maakte me wakker en zei: “Het huis uit! Je bent mijn vrouw niet meer: ik heb een nieuwe vrouw.” “Waar moet ik heen? Ik wil mijn kinderen!” Maar hij duwde me zo hard dat ik op het beton viel. Ik huilde. Het was nacht en ik liep zeven kilometer om terug bij mijn ouders te komen. Toen werd mijn leven weer een hel.

Omdat ik alles kwijt was, ging ik om te overleven weer werken als prostituee. Ik probeerde steeds meer en meer mannen te vinden, maar wederom had ik niets. Ik was zo arm. Toen raakte ik zwanger en werd mijn zoon geboren. Ik begon bij jou naar de kerk te gaan en hoop en herstel kwamen terug in mijn leven.”

“Sanela, zeg me: weet je waarom je moeder je al zo jong verkocht aan mannen? Je was nog maar een kind.” Ze antwoordde: “Omdat haar ouders hetzelfde deden met haar en haar zus. Maar ik ben nu vrij. God heeft me vrijheid gegeven. Ik vergeef het hen allemaal. Ik ben nu zo blij met mijn kleine huisje dat bijna klaar is en ik zie dat God voor mij zorgt.”

Dit is het verhaal van Sanela. Ik denk dat het goed is voor jullie om te weten waarom we haar helpen. Dank aan alle jeugdgroepen voor hun hulp!

Zegen, Aleksandar

Doneren aan een project van Stichting HOE?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen