Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 september 2020 door Jeffrey Schipper

Hoe de SGP reageert op de troonrede van koning Willem-Alexander

De SGP vindt dat realisme nodig is over de Nederlandse financiën in deze coronacrisistijd, nu de staatsschuld heel snel oploopt. Dit stelt partijleider Kees van der Staaij in reactie op de troonrede van koning Willem-Alexander.

Van der Staaij: “De troonrede en Miljoenennota zijn doortrokken van corona en de tot voor kort onvoorstelbare impact van dat virus op Nederland en de wereld. We worden pijnlijk met de neus op het feit gedrukt dat al onze plannen en voornemens van het ene op het andere moment vervliegen. Maakbaarheid is een illusie. Als we dat tot ons door laten dringen, behoedt dat voor menselijke overmoed en maakt ons dat nuchter en realistisch.”

De Nederlandse staatsschuld loopt heel snel op, merkt de SGP-voorman op. “Dat legt een zware hypotheek op de toekomst, met name de jongeren die nu een baan en een huis zoeken. De geldsluis is opengezet, maar het zou goed zijn als het kabinet helder maakt wanneer die weer wordt dichtgedraaid. Goed dat we nu financieel bijspringen, maar ik wil dat we dat in de toekomst kunnen blijven doen. We moeten dus echt weer terug naar het oude financiële normaal. Anders gezegd: kabinet, maak van de nood geen deugd!”

Eenverdieners betalen tot zes keer meer belasting dan tweeverdieners die hetzelfde inkomen hebben. Al jaren verzet de SGP zich tegen deze fiscaal stuitend oneerlijke behandeling. Het kabinet stelde bij de start in 2017 die kloof te willen verkleinen. “Helaas moet ik vaststellen dat de kloof onder dit kabinet nog steeds onaanvaardbaar groot is. En uit de cijfers in de miljoenennota en andere stukken blijkt dat vólgend jaar de kloof wéér wat dieper wordt. Dat is, gelet op wat er beloofd is, uiterst pijnlijk, vooral voor de gezinnen die het betreft”, aldus Van der Staaij.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Kies dan NU wie je dienen wil? God, Jezus of de mammon, economie.