Cor Verkade
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 september 2020 door Jeffrey Schipper

Ruimte voor vrouwelijke ambtsdragers in GKv: goed nieuws? - CIP Podcast

Synodeleden van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) besloten om unaniem besluiten om de ambten voor de vrouwen open te stellen te handhaven. Een goede of een zorgelijke ontwikkeling? We bespreken het met opiniemaker Cor Verkade in de CIP Podcast.

"Ik gun het een kerk om haar eigen wortels en traditie vast te houden", vertelt Verkade. "De apostel Paulus is heel duidelijk. Hij stelt dat je altijd rekening moet houden met bezwaren van mensen uit je christelijke gemeente. In mijn eigen kerk speelt de discussie over wel of geen vrouwelijke ambtsdragers nog niet. Als het wel zover komt zal ik ervoor pleiten om er niet mee in te stemmen zolang één iemand er nog principiële bezwaren bij heeft.

Ik constateer bovendien dat de moderniseringslag in kerken leidt tot een andere type prediking en geestelijke vervlakking."

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Hillsong Amsterdam beschuldigd van 'homofobie': christenpesten? - CIP Podcast
- Christenen geschokt door drama kamp Moria: hoe nu verder? - CIP Podcast
- Moeten christenen kiezen tussen Israël en de Palestijnen? - CIP Podcast
- Refojongeren vinden Statenvertaling niet meer van deze tijd: bijzonder? - CIP Podcast
- CIP-redacteur deelt ergernis van de week - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Reacties

K
Overigens vind ik het een heel slecht idee wanneer één persoon de hele gang van zaken binnen een gemeente of zelfs een kerkverband kan gaan bepalen. Op die manier kan één persoon heel veel schade aanrichten en een gemeente ten gronde richten.

En het mag ook geen feestje zijn wanneer die persoon dan eindelijk is overleden.
J
Wim, Jezus is niet alleen gestorven, begraven en opgestaan, Hij heeft ook nog een heleboel gezegd. Dat noem ik niet alleen maar invulling.
K
En wat is die vervlakking dan? Ik vermoed dat bedoelt wordt dat er niet meer wordt gepreekt over Gods toorn over de zonde? Over de noodzaak tot bekering? Ofwel, verzoening door voldoening?

Voor reformatorischen (maar ook evangelischen) is dit de kern van het evangelie. De eerste 1000 jaar van de christelijke kerk heeft dit dogma geen enkele rol gespeeld. En pas met de reformatie is het echt op de kaart komen te staan. Ondertussen speelt het slechts bij 15% van de christenen een rol, en komt het alles behalve rechtstreeks uit de bijbel.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!