Oliver Khouri
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 september 2020 door Oliver Khouri

Geloven in een virtuele wereld: Is Jezus een algoritme?

De wereld gaat de komende 25 jaar meer veranderen dan in de afgelopen 300 jaar. Technologie en kunstmatige intelligentie groeien exponentieel dat het niet lang meer zal duren voordat computers bovenmenselijke intelligentie zullen bereiken en de fusie tussen mens en machine een voldongen feit zal zijn. Wat zal dit gaan betekenen voor de kerk die bouwt op geloof, de Bijbel en eeuwenoude tradities? Zal de analoge kerk van God bestand zijn tegen deze digitale tsunami die onherroepelijk en onvermijdelijk is?

Het zijn moeilijke tijden voor de kerk. De secularisatie hakt er stevig in en de ontkerkelijking is niet te stoppen. De gelovigen zelf geloven steeds minder en als er geloofd wordt door de kinderen van God dan missen ze het gezag van hun Heer om de wereld te verwonderen met Zijn liefde.

Echter is dit helaas maar een briesje voor de storm die komen gaat. De kerk staat voor haar grootste verdrukking en haar zwaarste beproeving sinds haar oprichting 2000 jaar geleden. Het nieuwe evangelie van de toekomst, het upgraden en verbeteren van je mentale en fysieke capaciteiten zodat je zelf god kan zijn zal het oude evangelie, het bekeren van je zonde en je leven geven aan God, doen wegvagen.

Want waarom zou je opnieuw geboren moet worden, de Heilige Geest ontvangen en een persoonlijke relatie met Jezus nog nodig hebben als je computer in een oogwenk alle antwoorden op al je vragen kan geven? Welke baan je moet kiezen, welke partner te trouwen en wat het beste plan voor je leven is bijvoorbeeld? Je nieuwe persoonlijke Jezus, een algoritme met een heel zacht stemmetje die je beter kent dan jezelf. Jouw gepersonaliseerde Intelligente Digitale Assistent (IDA) uit Silicon Valley vastgemaakt aan je zenuwstelsel, verbonden met internet en de Cloud met kracht van alle mensen hersenen bij elkaar en opererend met de snelheid van het licht. Wie zal er dan nog bidden naar het Allerhoogste om gered te worden?

Ondanks dit onheilspellende vooruitzicht blijft Jezus heerser over hemel en aarde en hoofd van Zijn kerk. Maar dat betekent niet dat de kerk op deze voet door kan gaan. Het moet Jezus wel gehoorzamen en volgen in wat Hij van haar vraagt.

Hij vraagt haar te geloven met haar hart en niet met haar hoofd.

De hedendaagse generatie gelovigen zijn de meeste belezen, opgeleide en geïnformeerde Christenen ooit en toch missen ze de transformationele kracht die het geloof kan geven. De zwakste schakel van de kerk is dat het eerst wil zien, begrijpen en dan pas geloven. Daar is waar het precies fout gaat als ze niet snel tot inkeer komt. Leren en begrijpen zijn juist de kracht van non-biologische intelligentie. De kracht van de kerk is haar geloof want die overwint de wereld.
Geloof begint wanneer begrijpen op houdt. Begrijpen ontstaat nadat er geloofd wordt. Petrus geloofde. God de Vader openbaarde. Jezus bouwde op Petrus zijn geloof verder. Dit is het paradigma van het mysterie en wordt onthuld aan diegenen die besluiten om te geloven en die bereidt zijn alles op te geven voor datzelfde geloof.

Kortom het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Geloven als een kind dus. Dan komt het goed, zelfs in een virtuele wereld als Hij terugkomt.

Oliver Khouri is spreker, filosoof en motivator. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen