Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 september 2020 door Dirk van Genderen | The Christian Institute

Bijbel wereldwijd beschikbaar in 700 talen

De complete Bijbel is momenteel beschikbaar in 700 talen. Dit houdt in dat 5,7 miljard mensen de complete Bijbel kunnen lezen in de taal die zij kunnen lezen. Momenteel wordt er nog gewerkt aan Bijbelvertalingen in 2617 andere talen, vaak talen die door kleine taalgroepen worden gesproken.

Afgelopen juli kwam de complete Bijbel beschikbaar in de Huichol taal in Mexico. Groot was de vreugde van de Bijbelvertalers die bij dat project betrokken waren.
In Malawi vierde het Lomwe volk de voltooiing van de Ellomwe Bijbel. Directeur Nozombe van het vertaalproject verklaarde: "Ik ben God dankbaar dat ik hiervan getuige mag zijn."

Wellicht is de Datooga vertaling voor Tanzania de 700e complete vertaling. Door de coronacrisis is de feestelijke presentatie uitgesteld tot oktober. Datooga behoort tot de Zuid-Nilotische talen en wordt gesproken door een kleine 100.000 mensen die behoren tot de Datooga-stam, een nomadenvolk in Tanzania.

James Poole, uitvoerend directeur van de Wycliffe Bijbelvertalers, zegt: "Dat de complete Bijbel nu in 700 talen beschikbaar is, is zulk opwindend nieuws en toont het geweldige werk dat Bijbelvertalers over de hele wereld doen. Elke keer dat we horen dat de Bijbel in een andere taal wordt vertaald, weten we dat dit betekent dat de mensen in die taalgroep voor het eerst volledig toegang hebben tot het volledige beeld van Gods verhaal."

Hoogleraar taalkunde Matthias Gerner heeft de ‘explosieve groei’ van de wereldwijde Bijbelvertaling sinds het begin van de twintigste eeuw gedocumenteerd. Deze groei is met name bereikt door technologische innovatie. Hij verwacht dat binnen tien jaar minstens een deel van de Bijbel in elke moedertaal vertaald zal zijn, zodat dan heel de wereldbevolking de beschikking heeft over – een deel van – de Bijbel.

Bovenstaand bericht verscheen eerder via The Christian Institute in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!