Bert Boer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET ISRAEL & DE BIJBEL

 

Volgens Bert Boer denken christenen ten onrechte dat alle Joden een Bijbel hebben

"Mensen gaan er vaak ten onrechte vanuit dat alle Joden wel een Bijbel hebben. Maar dit is absoluut niet waar." Voorganger Bert Boer vertelt in de podcast van Israël en de Bijbel hoe belangrijk het is om de Joodse context van de Bijbel te kennen en om oog te hebben voor de eenheid tussen het Oude en Nieuwe Testament. “Het drong steeds meer tot me door hoe Joods de Bijbel is, en dat geeft zoveel verdieping”, aldus de voorganger van Vrije Baptistengemeente de Fontein in Emmeloord.

We willen Joodse mensen hun eigen boek, de Bijbel, teruggeven. God gebruikte hen om de Bijbel te schrijven en zorgvuldig over te leveren. Tegenwoordig hebben veel Joodse mensen zelf geen Bijbel in huis. Uit liefde en dankbaarheid willen we hen het Woord teruggeven.

Dat Bert Boer zo uitgebreid en enthousiast over Israël en het Joodse volk spreekt is bijzonder te noemen. Zijn eigen vader besloot namelijk de kerk te verlaten omdat er zo veel over Israël gesproken werd. Boer werd nog wel naar een christelijke school gestuurd vanwege de "betere sfeer" die daar hing. "We waren stil voor het eten en naast de Winkler Prins Encyclopedie stond een grote Bijbel in de kast. Die kwam er alleen niet uit", herinnert Boer zich. 
 

Bekering 
"Toen ik verkering kreeg met mijn huidige vrouw, ging ik op haar verzoek mee naar de kerk. Ik was oprecht opzoek naar God, naar hoop, naar toekomstperspectief", vertelt Bert. Hij vindt deze hoop uiteindelijk in de Baptistengemeente en in het Woord van God. "Toen de Bijbel openging, ging er een hele wereld voor ons open." 

Oneindige liefde 
Bert is zeer gepassioneerd over het volk van Israël. “De profetieën over Israël zijn nog steeds voor Israël. Ook de profetieën die nog niet vervuld zijn. Als je leest, hoe God dit volk heeft uitgekozen en liefheeft en tot herstel met Zijn volk zal gaan komen, dan geeft je dat zo’n bewogenheid voor het volk. Mensen gaan er vaak ten onrechte vanuit dat alle Joden wel een Bijbel hebben. Maar dit is absoluut niet waar. Als ze al een Tenach hebben is het ook nog maar de vraag of ze er echt uit lezen." 

"Je weet dat wij christenen zijn maar wat is nou jouw boodschap voor ons?"

Voorganger Boer haalt vervolgens een ontmoeting aan die hij in Jeruzalem had met een Belgische orthodoxe Jood. "Ik vroeg aan hem: 'Waar denk je nou dat straks de Messias komt?' Hij zei dat hij geen idee had. We keken tussen de straatjes door op de Olijfberg uit en ik zei: 'Maar de profeet Zacharias geeft toch aan dat zijn voeten op de Olijfberg zullen staan?' Hij antwoordde dat zij de profeten niet zo goed kenden. Zij lezen vooral de Thora en de commentaren. Dus het is zo belangrijk de profetieën bij hen onder de aandacht te brengen." 

 

Kruikje olie 
Boer benadrukt het belang om de evangeliën door Joodse ogen te lezen. Bert: "Dat heeft mij zo verrijkt. Een voorbeeld. De vijf dwaze en vijf wijze maagden worden in negen van de tien gevallen betrokken op de gemeente. Natuurlijk kunnen wij daar belangrijke lessen uit leren, maar het gaat om tien Joodse meisjes op een Joodse bruiloft. Het enige verschil tussen hen is het extra kruikje met olie. Hoe kom je het Koninkrijk der Hemelen binnen? Door wedergeboorte. Daar moet het ene kruikje dus mee te maken hebben. Alle tien hebben de Thora, maar vijf blijven onder het oude verbond en de andere vijf met het extra kruikje vertrouwen op Degene, Die de Thora heeft vervuld, de Heere Jezus Christus. Laat het gewoon in die context staan. Dat geeft verdieping in het verstaan van Gods Woord en zorgt ook niet voor verkeerde verwachtingen." 

Steun Israël door ze het goede nieuws bekend te maken 
Maar hoe? Volgens Boer is het belangrijk hen respectvol te benaderen en vragen te stellen: "Ik heb een keer een gesprek gehad met een 'kolonist' op de bergen van Samaria. We zaten met een hele groep in zijn caravan en mochten hem vragen stellen. De meeste vragen gingen over de dreiging en het dagelijks leven. Op een gegeven moment zei hij dat we ook wat diepere vragen mochten stellen. Ik zei: 'Je weet dat wij christenen zijn. Maar wat is nou jouw boodschap voor ons?’ Hij stond helemaal perplex en vertelde dat christenen hem normaal gesproken alleen maar wilden bekeren. Ik vertelde dat ik van hem hield omdat hij tot Gods volk behoort, ondanks dat we anders over Jezus dachten. Toen keek hij mij heel indringend aan en vroeg of ik geloofde dat Jezus God was. “Ja”, zei ik. “Wat zou ik daar graag meer over willen weten", was zijn reactie. 

Klik hier om de volledige podcast met Bert Boer te beluisteren.

Stichting Israël en de Bijbel zet zich al ruim 50 jaar in voor de verspreiding van Oude en Nieuwe Testamenten onder het Joodse volk. Iedere Bijbel wordt persoonlijk overhandigd met het gebed dat Joodse mensen Jezus de Messias zullen vinden.

Meer achtergronden leren kennen? Abonneer je op het magazine van Israël en de Bijbel