Synode GKv
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 september 2020 door Jeffrey Schipper

Reformatorisch Dagblad springt in de bres voor tegenstanders 'vrouw in ambt'

"Bezwaarde kerkleden zullen zich niet gehoord voelen, ondanks de milde en troostende woorden die de synode sprak." Op deze wijze reageert de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad op dit unanieme besluit van de synodeleden in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Eerdere besluiten om de ambten voor de vrouwen open te stellen worden gehandhaafd.

De GKv-broeders en zusters kwamen afgelopen weekend bij elkaar vanwege 23 bezwaarschriften tegen de vrouw in het ambt. Ruim twee jaar geleden besloot de landelijke vergadering van de GKv om de ambten van predikant, ouderling en diaken op te stellen voor vrouwen. Een andere uitkomst uit de recente synodevergadering is dat er voor tegenstanders ruimte blijft en dus de vrijheid hebben om geen vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen.

"De synode presenteert de vrouw in het ambt als een verschil van mening tussen twee mogelijke exegeses van Bijbelteksten", merkt de RD-hoofdreactie op. "Daarmee betreft het dus niet een principiële zaak." Ook stelt de krant dat de onderlinge eenheid hiermee niet is gediend en dat samenwerking met kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) onder druk komt te staan.

In het commentaar wordt ook kritiek geuit op samenwerkingsgemeenten die vrouwen als ambtsdrager hebben benoemd, ondanks een dringende oproep van de generale synode van de CGK om dat niet te doen. "Deze samenwerkingsgemeenten zouden zich moeten realiseren dat het onverstandig is eigenmachtig beslissingen te nemen en daarmee de onderlinge eenheid in het kerkverband onder druk zetten."

Lees het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

J
Het is zo'n 1800 jaar geen item geweest, maar het 'licht' is doorgebroken. Voor de context wordt naar de wereld verwezen, maar Paulus roept op dat juist niet te doen. Allicht zijn er vrouwen met grote bekwaamheden, maar daar gaat het hier nou net niet om.
m
Goed van het Rd.Tegenstanders, zo wordt je genoemd als je het woord na wilt volgen. Of zijn het navolgers die tegenstand ondervinden.

Fp 3:17De tijd van Laodicea?

laos (volk) en dicea (oordeel) Het laat ons zien dat het in deze gemeente niet meer gaat om het oordeel van God, maar om dat van de mens. Op deze manier maken we ons getuigenis ten schande. Gods woord is niet moeilijk te verstaan, maar men wil het anders.
K
Het is de vloek van de kerken die zich afscheiden. Ooit had met een al dan niet goede redenen om het grotere kerkverband te verlaten. Die redenen maken een essentieel deel uit van de identiteit van het kerkverband. Het kerkverband wordt op die manier gegijzeld door keuzes die in het verleden zijn gemaakt.

GKV en NGK durven vooruit te kijken, eigen keuzes te maken en niet in het verleden te blijven hangen, omwille van de eigen identiteit. En dat doet serieus pijn voor mensen met een sterke binding aan die eigen identiteit.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!