Nico Catsburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 september 2020 door Redactie

Terugkijken: Waarom dominees vaak alleen staan bij conflicten

Predikanten staan in conflictsituaties vaak alleen. Dominees krijgen volop te maken met negatieve kritiek en onbegrip. Verwachten gemeenteleden te veel van hun voorganger? Deze vraag bespreekt predikant Nico Catsburg in het Family7-programma Uitgelicht! naar aanleiding van het onderzoek van zijn eigen stichting Room2C.

De stelling 'de verwachtingen van de gemeente over mijn functioneren zijn reëel' werd door 44 procent positief beantwoord. Voor de kerkenraad/oudsten is dat 35 procent en voor het kerkgenootschap is het 43 procent. In conflicten in de gemeente heeft 28 procent adequate ondersteuning door de kerkorganisatie ervaren, 44 procent twijfelt daarover, de rest was negatief hierover. Uit de open vragen in de enquête blijkt dat predikanten vooral zouden willen dat er bij een conflict in de kerkelijke gemeente, waarbij ze betrokken waren of zijn, er geestelijke neutrale/onafhankelijke bemiddeling is of zou zijn geweest. Maar ook dat wij leren om eerst de ander te begrijpen voordat wij allerlei dingen van een bepaalde situatie vinden.

Stoppen als predikant
Ruim een derde van de predikanten geeft aan regelmatig gefrustreerd te zijn in het werk. Van de respondenten geeft een derde aan er zeker over te zijn dat ze over vijf jaar nog predikant zijn. Iets meer dan twintig procent denkt niet als predikant actief te zijn over vijf jaar en 22 procent twijfelt daarover. De helft van de respondenten heeft overwogen om te stoppen met het predikantschap of heeft daarover getwijfeld vanwege het effect van het predikantschap op hun gezin, 37 procent heeft aangegeven dit nooit te hebben overwogen. De redenen om te overwegen te stoppen als predikant waren vooral: grote stress en hypocrisie onder (informele) leiders, (financiële) druk op het gezin, conflicten, werkdruk en irreële verwachtingen.

Bekijk het gesprek:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!