James Wycliffe
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET WYCLIFFE

 

Als je God leert kennen: hoe vechtersbaas James vergeving vroeg nadat hij ernstig gewond raakt

We stellen je voor aan James. Een man die leeft in een zeer afgelegen dorpje in de jungle van Papoea-Nieuw-Guinea. Een man ook die fel opkomt voor zijn rechten en vechtpartijen niet uit de weg gaat.

Wycliffe Bijbelvertalers wil dat wereldwijd harten en levens vernieuwd worden door de Bijbel, het Woord van God, in de eigen taal.

Op een dag is er onenigheid over de eigendomsrechten van de grond waarop het vliegveldje zich bevindt. De leider van het oproer dat ontstaat is uiteraard niemand anders dan James. Als de ruzie uit de hand loopt en er een gevecht uitbreekt, raakt hij ernstig gewond. Een speer doorboort zijn buik, al zijn ingewanden liggen eruit. Zijn overlevingskansen zijn menselijkerwijs gesproken nihil. Door dorpsgenoten wordt James zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht. Dat betekent een dag reizen door de jungle voordat je de artsen bereikt. Wonder boven wonder overleeft James de tocht. In het ziekenhuis wordt hij meteen geopereerd, maar de artsen hebben niet veel hoop…

Vechten voor zijn leven
Daar, in het ziekenhuisbed waar James vecht voor zijn leven, gebeurt een wonder. Hij knapt op en leert God kennen; door de toegewijde zorg van een van de verpleegsters gaat zijn geweten spreken. Ineens ziet de vechtersbaas de staat van zijn leven: zondig tot en met. Terwijl hij om vergeving bidt, voelt hij dat hij een tweede kans krijgt. Een kans om zijn leven te veranderen en Gods Woord te volgen. Een kans om bekeerd te worden. Een woord dat in de omgangstaal van Papoea-Nieuw-Guinea – het Tok Pisin – “omdraaien van de buik” betekent. Letterlijker kan het voor James haast niet worden.

James roept elke man tegen wie hij gevochten heeft bij zich om vergeving te vragen

Na zijn herstel in het ziekenhuis keert James als een veranderd man terug naar zijn dorp. Hij laat er geen gras over groeien en roept elke man tegen wie hij gevochten heeft bij zich om vergeving te vragen. Als wij een aantal maanden later opnieuw het dorp van James bezoeken om een workshop over het lezen van de Bijbel te geven, zit James vooraan over Gods Woord gebogen. Het is zijn grootste wens om de Bijbel en de God van het Woord te leren kennen. Vanwege zijn gebrek aan scholing gaat het lezen moeizaam. Maar elke dag oefent hij opnieuw en al zijn vragen schrijft hij op om ze op een later moment met de Bijbelvertaler te bespreken. Ook buiten de lessen om herkennen we James niet meer terug. Zijn agressie is verdwenen. Liever beschrijven we hem nu als zachtaardig. Een man met een voortdurende glimlach op zijn gezicht.

Willem en Esther van de Bruinhorst
Dit verhaal komt het nieuwe en unieke bookazine Vol bewondering. Daarin staan 50 verhalen over de kracht van Gods Woord. Wil je meer lezen? Bestel ‘m via wycliffe.nl/volbewondering

Draag bij aan het werk van Wycliffe!