Alpha nederland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

CIP CROWDFUND

 

‘Alpha werkt online beter dan we zelf hadden gedacht’

Toen de coronacrisis uitbrak en er een verbod op samenkomsten kwam, ontwikkelde Alpha Nederland een online variant van de Alpha-cursus. Arnoud Drop, directeur van de organisatie, vertelt: “We zijn verbaasd over de impact en mogelijkheden die online biedt.”

Meer dan ooit denken mensen na over de zin van het leven. Het evangelie van Jezus Christus geeft voor mensen wereldwijd een antwoord op vragen over zingeving. Alpha Online is enorm geschikt om in gesprek te gaan met mensen die vragen hebben. Help daarom mee met de CIP Crowdfund, zodat we online zoveel mogelijk mensen kunnen uitnodigen!

Veel kerken zaten afgelopen maart middenin hun Alpha. Drop: “Cursussen moesten worden stilgelegd en daar kregen we veel vragen over. We zijn kerken gaan helpen om te switchen naar Alpha Online. Een aantal heeft hun cursus online afgemaakt. Maar we zagen in die periode ook nieuwe Alpha’s starten.”

Zingeving
“In april deden we een onderzoek waaruit bleek dat een op de drie Nederlanders zich sinds de coronacrisis meer bezighoudt met zingeving. Meer dan honderd kerken hebben dat moment aangegrepen om zoekers een plek te bieden om hun vragen te onderzoeken.” In het begin waren sommige kerken wel aarzelend. “Net als wij”, vertelt Drop, “want we kenden alleen de oude vorm. Maar we zijn verbaasd over de impact en de mogelijkheden die online biedt.”

"Het heeft iets veiligs om gewoon vanuit huis het gesprek te voeren"

Net als een gewone Alpha bestaat Alpha Online uit tien interactieve bijeenkomsten en een weekend. “Maar dan vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Daar waar jij een laptop openklapt of je mobiel aanzet, heb je je Alpha-avond. Je logt in, je pakt een kopje thee of koffie en kletst even met elkaar. Daarna kijk je naar een video over het onderwerp van die avond en ga je met elkaar in gesprek.”

Echte ontmoeting
Elkaar echt ontmoeten en kwetsbaar zijn lijkt online misschien minder goed te kunnen, maar Alpha Nederland hoort positieve geluiden: “We krijgen van Alpha-teams terug dat mensen online juist opener zijn. Het werkt eigenlijk beter dan we zelf hadden gedacht.”

"Als het niet online was geweest, was ik niet gekomen"

“Er zijn kerken die naast de offline Alpha de online variant blijven aanbieden. Wij denken dat dat de toekomst is. Beide trekken verschillende groepen mensen aan. Bij Alpha Online komen mensen die zeggen: ‘Als het niet online was geweest, was ik niet gekomen.’ Sommigen zouden nooit een kerkgebouw zijn binnengestapt of kunnen hun huis niet uit. We zien het ook bij de Marriage Course Online: koppels vinden het juist fijn om in hun eigen huis een date night te hebben en te werken aan hun relatie. En ze hoeven geen oppas te regelen.”

Kansen
De impact van Alpha is groot. Drop: “93% van de deelnemers geeft aan dat Alpha een grote tot zeer grote impact heeft gehad op zijn/haar geloof en leven. Ik ben ervan overtuigd dat kerken die Alpha inzetten daar de vruchten van zullen plukken. Niet alleen de cursus zal impact hebben, maar het zal zich doorvertalen naar de cultuur van de kerk: meer gastvrijheid, meer openheid, meer ruimte voor het werk van de Heilige Geest. Dus als je kerk nog geen Alpha geeft: kijk hoe jij kunt inspringen op dit seizoen. Er zijn vele mensen – gewoon bij jou in de straat – voor wie Alpha weleens een hele welkome uitnodiging zou kunnen zijn!

Jouw bijdrage aan de CIP Crowdfund heeft impact! Ga naar https://supp.to/bereik-heel-nederland-met-alpha-online en laat onbereikte Nederlanders Jezus ontmoeten door Alpha Online.


Crowdfund
- "Dit Kind is gesteld tot een val en opstanding van velen in Israël en tot een teken dat tegengesproken zal worden." (Luk 2:34b)
- "Jezus is geen echte filmheld"
- Joyce werd geraakt door de rust van een collega: "Geloof geeft mij nu zelf hoop en liefde"
Meer over Crowdfund »