Open doors dag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 september 2020 door Geerten van Breugel

'We laten ons niet tegenhouden door de coronacrisis'

De Open Doors-dag is jaar na jaar een hoogtepunt voor duizenden mensen uit Nederland en België. Maar welke invloed heeft het coronavirus op de Open Doors-dag van dit jaar? Tim Dik, events consultant bij Open Doors, beantwoordt er vijf vragen over.

1. Ha Tim, stel jezelf even voor.
“Hallo, ik ben freelancer en werk sinds januari bij Open Doors. Ik ben ingehuurd om bestaande evenementen door te ontwikkelen en concepten voor nieuwe evenementen te bedenken. In de afgelopen maanden hield ik me bezig met de Zondag voor de Vervolgde Kerk, de Nacht van Gebed en op dit moment ben ik vooral druk met de Open Doors-dag. Wat mijn werk zo uitdagend maakt? Op dit moment vooral het coronavirus!”

2. Ja, dat coronavirus. Wat betekent dit voor de Open Doors-dag 2020?
“Het is heel apart: ik begon in januari bij Open Doors om met events bezig te gaan, maar na twee maanden ging door alle evenementen een streep. Alles lag plat, maar tegelijkertijd biedt de coronacrisis ons de kans om serieus met elkaar na te denken over hoe we – met alle beperkingen – een creatieve draai kunnen geven aan onze huidige evenementen. Dat deden we eerder dit jaar met de Nacht van Gebed en dat gaan we nu ook doen met de Open Doors-dag. Want die gaat zeker door op 7 november, maar dan net wat anders.”

3. Wat kunnen we dan verwachten op 7 november 2020?
“Het belangrijkste gevolg is dat we niet met 7.000 mensen in de IJsselhallen in Zwolle bij elkaar kunnen komen. Wat willen we dan doen? Allereerst zenden we 7 november ’s middags en ’s avonds een tweeënhalf uur durende livestream uit. Tijdens deze livestream bieden we een volwaardig programma aan zoals we op de Open Doors-dag zouden doen. Dat wil zeggen: met sprekers, video’s, muziek en natuurlijk gebed. En dat Open Doors dit jaar 65 jaar bestaat zal ook zeker aandacht krijgen.

Verder zijn we bezig met het organiseren van een aantal regionale bijeenkomsten. We bieden op die locaties de mogelijkheid om de livestream te kijken en om elkaar te ontmoeten. Het wordt eigenlijk gewoon de Open Doors-dag, maar dan korter en in het klein. Hierin zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de coronamaatregelen van de overheid. Voor meer informatie over en het aanmelden voor de regionale bijeenkomsten kunt u vanaf 7 september terecht op deze site.”

4. Dat klinkt héél anders dan anders. De onderlinge verbondenheid op een Open Doors-dag is voor veel mensen een belangrijke reden om te komen. Hoe gaat dat als het deels online is?
“Ik vermoed dat inderdaad de verbondenheid met elkaar, en met elkaar naast vervolgde christenen staan de belangrijkste redenen zijn om naar de Open Doors-dag te komen. Dit willen we op 7 november dan ook graag laten terugkomen. Misschien – juist omdat het deels online is – wel met veel meer mensen dan ooit tevoren.

We willen ook gebedsgroepen, disputen, gemeentes en gezinnen aanmoedigen om de livestream van de Open Doors-dag mee te maken. Verder zal er weer interactie via social media en WhatsApp zijn. Bij de Nacht van Gebed merkten we dat dit goed werkte voor de onderlinge verbondenheid. Om de Open Doors-dag online te volgen, zullen wij op onze website informatie beschikbaar stellen.

We willen ons niet laten tegenhouden door de coronacrisis, want dat doen onze vervolgde broers en zussen ook niet. We hopen dat we – juist door deze vorm – kunnen benadrukken dat het niet bij elkaar komen geen belemmering hoeft te zijn voor de eenheid van het Lichaam van Christus.”

5. Wanneer horen we meer over de Open Doors-dag?
“Er is nu nog een aantal onzekere factoren, maar wij gaan er hoe dan ook een speciale dag van maken. De Open Doors-dag is elk jaar zo bijzonder en bemoedigend, dat willen we dit jaar niet missen. Wij doen ons best om een dag te organiseren waarop zoveel mogelijk mensen bij elkaar kunnen komen voor een ontmoeting (op afstand) met de vervolgde kerk. Updates over de regionale bijeenkomsten, het programma, de sprekers en meer maken we binnenkort op onze site en onze social media-kanalen bekend.”

Blijf op de hoogte van de Open Doors-dag!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!